logo 70

Menu

ther thea2Στις 5 Φεβρουαρίου, ημέρα Τρίτη οι μαθητές και οι μαθήτριες της Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Β΄ Λυκείου επισκέφθηκαν ένα "μικρό " εναλλακτικό Μουσείο που φιλοξενεί όμως "μεγάλες' Ιδέες. Στο ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος έμαθαν με διαδραστικό τρόπο για τη ζωή του και για τη φιλοσοφία των Ιδέων, περί Δικαίου, περί Έρωτος, περί Ψυχής. Συμφωνήσαμε πως " Ὁ ἀνεξέταστος βίος οὐ βιωτός ἀνθρώπῳ" και καταλάβαμε πόσο μας χρειάζονται οι σπουδαίες ερωτήσεις στη ζωή! Πολλές φορές περισσότερο από τις σπουδαίες απαντήσεις.

Περισσότερα...

file5Την εβδομάδα από 4/2 - 9/2/2019 μαθητές της Β Λυκείου του σχολείου μας ταξίδεψαν στην Τενερίφη (Κανάρια Νησιά) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus Plus: “Getting Equipped for Europe 2018-2020”. Τα παιδιά με τις καθηγήτριές τους επισκέφτηκαν το σχολείο IES ANAGA στην Santa Cruz de Tenerife , όπου παρακολούθησαν σεμινάρια από επιτυχημένους επαγγελματίες και μέλη της Πανεπιστημιακής ομάδας της Τενερίφης (Universidad de La Laguna) καθώς και μαθήματα Ιστορίας, Μουσικής, Αγγλικών κ.α. μαζί με τους Ισπανούς μαθητές. Ακόμη, συμμετείχαν σε workshops και coaching sessions με βασικό θέμα την ενδυνάμωση δεξιοτήτων όπως η κοινωνική και η συναισθηματική νοημοσύνη. Καθώς το βασικό θέμα της επίσκεψης ήταν τα κίνητρα και η κινητοποίηση των μαθητών τόσο μέσα στην εκπαίδευση όσο και στην καθημερινότητά τους, όλα τα παιδιά συμμετείχαν σε δράσεις με το σύνθημα: GET MOTIVATED and KEEP GOING, που στόχο είχαν να εμπνεύσουν τους μαθητές να γίνουν αυτόνομοι, σκεπτόμενοι πολίτες.

Περισσότερα...

papei3Οι μαθητές της Β λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα - Λιναρδάτου που έχουν επιλέξει την κατεύθυνση "οικονομίας και πληροφορικής", επισκέφθηκαν την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα Τμήματα του Πανεπιστημίου και το περιεχόμενο σπουδών τους και είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν διάλεξη από τον Καθηγητή του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Διονύση Πολέμη, σχετικά με τις επαγγελματικές προοπτικές του Ναυτιλιακού κλάδου.

Περισσότερα...

Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου με την ευκαιρία του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών με υπεύθυνο καθηγητή τον θεολόγο κ. Παρασκευόπουλο Μιχάλη επισκέφθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου τον φορέα «Μύρτιλλο» όπου συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό την εξοικείωσή τους με θέματα που άπτονται της διαφορετικότητας, του εθελοντισμού και της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Το Μύρτιλλο αποτελεί μία εργασιακή και εκπαιδευτική μονάδα στην οποία το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων ανήκει στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με σκοπό την ένταξη των τελευταίων στην αγορά εργασίας.

Περισσότερα...

IMG 20181218 111228Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε για τους μαθητές μας της Α΄ Λυκείου επίσκεψη στον επιστημονικό και ψυχαγωγικό πολυχώρο Planet Physics. Οι μαθητές μας περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και πειραματίστηκαν με τα διαδραστικά του εκθέματα, εμβαθύνοντας με βιωματικό τρόπο στην επιστήμη της Φυσικής. Επιπλέον, παρακολούθησαν εντυπωσιακές πειραματικές επιδείξεις με υγρό άζωτο, εκρήξεις και πολλά ακόμα, που με τρόπο κατανοητό και ελκυστικό παρουσίαζαν τη «μαγεία» της Φυσικής.

Περισσότερα...

IMG 20181210 174135Την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, μαθητές μας της Β΄ Λυκείου παρακολούθησαν στο κατάμεστο θέατρο Παλλάς την ομιλία της Δρ. Jane Goodall με τίτλο «Λόγοι για να ελπίζουμε». Μέσα από τον καθηλωτικό της λόγο, οι μαθητές και οι καθηγητές μας γνώρισαν τη ζωή και το έργο της, από τα πρώτα παιδικά της χρόνια και τις ανακαλύψεις της για τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων τη δεκαετία του 60, μέχρι τη δράση του ιδρύματός της Roots & Shoots σήμερα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Δρ. Jane Goodall αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες της εποχής μας. Με τη δράση της έχει προσφέρει πολλά στη διεθνή κοινότητα, ενώ αποτελεί πρέσβειρα ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών. Ακάματη, παρότι 85 ετών, ταξιδεύει 300 μέρες το χρόνο δίνοντας διαλέξεις για την περιβαλλοντική κρίση, διακηρύσσοντας την πεποίθηση και την ελπίδα πως το ανθρώπινο είδος θα καταφέρει τελικά να λύσει τα προβλήματα που ο ίδιος ο άνθρωπος προκάλεσε στον πλανήτη.

Περισσότερα...

DSC 0901Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου είχαμε την εξαιρετική χαρά και τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον διακεκριμένο έλληνα καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης σε παγκόσμιο επίπεδο, κο Στάθη Καλύβα. Ο κύριος Καλύβας πραγματοποίησε ομιλία στους μαθητές του Λυκείου με θέμα: «Αποτυχίες», ενώ μέσα από προσωπικά του βιώματα και εμπειρίες προσέγγισε το θέμα των αποτυχιών στη ζωή μας ως ένα βήμα αλλά και μια ευκαιρία για μετέπειτα επιτυχίες. Στη συνέχεια ο Καθηγητής απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών και συζήτησε μαζί τους για τους προβληματισμούς τους. Ο Στάθης N. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου κατέχει την έδρα Gladstone, την αρχαιότερη έδρα πολιτικής επιστήμης στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ ως το 2018 ήταν καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale. Είναι επίσης μέλος επιστημονικών συμβουλίων και ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περισσότερα...

20181204 114613 resizedΞημερώματα Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου αναχωρήσαμε από το σχολείο για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στις 7 περίπου το πρωί φτάσαμε στη Ρώμη. Επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία και αρχίσαμε την περιήγησή μας στα αξιοθέατα της «Αιώνιας Πόλης». Επισκεφτήκαμε τις Κατακόμβες, το Καπιτώλιο, το Πάνθεον και την εκκλησία του Αγίου Ιγνατίου με την τρισδιάστατη ζωγραφική. Περάσαμε από τη Φοντάνα Ντι Τρέβι και καταλήξαμε στην Πιάτσα Ναβόνα. Την επόμενη μέρα 4 Δεκεμβρίου ξεναγηθήκαμε στο Βατικανό και κάναμε βόλτα στη fontana di trevi, στην Corso και στα ισπανικά σκαλιά. Στις 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκδρομή, στα βόρεια της χώρας, στην πόλη Σιένα και στο γραφικό χωριό Σαν Τζιμινιάνο. Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου επισκεφτήκαμε το Tivoli, όπου δεσπόζει η villa d’ Este, μνημείο προστατευόμενο από την unesco.

Περισσότερα...

EIKONIDIO.SEP.APOFOITON.2018Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, φοιτητές, τελειόφοιτοι και πτυχιούχοι, όλοι απόφοιτοι του Σχολείου μας, πραγματοποίησαν για 5η συνεχόμενη φορά και με ιδιαίτερη επιτυχία ενημέρωση στους μαθητές του Λυκείου. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε 2 παράλληλους κύκλους συναντήσεων και είχε ως κεντρικό άξονα την πληροφόρηση για το περιεχόμενο των σπουδών σε μία σειρά από Τμήματα και Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας.

Περισσότερα...

DSC 00751Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου οι μαθητές του λυκείου μας , συνοδευόμενοι από τους φιλολόγους τους, παρακολούθησαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την παράσταση "Μαθήματα Πολέμου" σε σκηνοθεσία του Δ. Λιγνάδη. Η παράσταση στηριζόταν σε δραματοποιημένα αποσπάσματα της ιστορίας του Θουκυδίδη, που καταδείκνυαν τη στοχαστικότητα του μεγάλου αυτού ιστορικού, αλλά και τη ροπή της ανθρώπινης φύσης στη βία και τον πόλεμο. Μετά την παράσταση ακολούθησε εικοσάλεπτη συζήτηση του σκηνοθέτη με τους μαθητές του σχολείου. Την παράσταση παρακολούθησαν ο κύριος Ραπτόπουλος και ο κύριος Λιναρδάτος.

Περισσότερα...

barb 2018Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε για μαθητές Θετικού Προσανατολισμού της Γ΄ Λυκείου επίσκεψη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) στα πλαίσια του Προγράμματος Ερευνητικών Περιηγήσεων. Στο Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, οι μαθητές μας περιηγήθηκαν σε εργαστήρια που αφορούν σε όλες τις θεματικές κατευθύνσεις της έρευνας του Ινστιτούτου και είχαν τη δυνατότητα:
• να κατανοήσουν τις διαδικασίες διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας στον τομέα της βιοϊατρικής,
• να δουν από κοντά και εν λειτουργία κάποιες από τις πλέον σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα μονάδες συνεστιακής μικροσκοπίας, φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR), φασματομετρίας μάζας (LC-MS-MS), κρυσταλλογραφίας ακτίνων Χ κ.ά. και να αντιληφθούν τις εφαρμογές τους με απλά παραδείγματα,
• να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη, γνωρίζοντας από κοντά εργαστηριακές πρακτικές όπως η PCR και η καλλιέργεια μικροοργανισμών.

Περισσότερα...

CHARALAMBOS TSAVDARIS 6 143Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, οι μαθητές της Α’ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον Digital Architect της Microsoft Hellas, κύριο Χαράλαμπο Τσαβδάρη, στην παρουσίαση με θέμα: Η σπουδαιότητα των Soft Skills. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Τσαβδάρης παρουσίασε αρχικά ποιες δεξιότητες θεωρούνται Soft Skills και παρέθεσε τα χαρακτηριστικά τους, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε τις σημαντικότερες από αυτές τις δεξιότητες εξηγώντας παράλληλα στους μαθητές με ποιους τρόπους μπορούν να τις καλλιεργήσουν.

Περισσότερα...

sIMG a4Οι μαθητές της Β Λυκείου την Τρίτη 16/10 παρακολούθησαν το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεωρολογίας «Περί Ανέμων & Υδάτων» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να κατανοήσουν ένα μετεωρολογικό χάρτη, το σχηματισμό μιας καταιγίδας και ενός ανεμοστρόβιλου, τη δημιουργία ενός κεραυνού, και έμαθαν να ξεχωρίζουν τα είδη των νεφών, ενώ μέσα από τις πειραματικές διαδικασίες εμπέδωσαν τη δημιουργία της βροχής.

Περισσότερα...

Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, τα Διευθυντικά Στελέχη της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης του σχολείου μας, υπό την επωνυμία Grextreme, μίλησαν στην εκπομπή Χ2 με τον Γιάννη Πολίτη στο Action 24.
Tα παιδιά μίλησαν με μεγάλη χαρά και αυτοπεποίθηση, ενώ ο καθηγητής-οικονομολόγος του σχολείου κ. Άρης Νότης τόνισε ότι το πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης του Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων-Junior Achievement Greece βοηθά τα παιδιά που θεωρούνται "κακοί μαθητές" να βρουν την κατάλληλη κατεύθυνση σπουδών, να δουν πιο θετικά το σχολείο και να ακολουθήσουν τον κατάλληλο για εκείνους επαγγελματικό δρόμο.

Περισσότερα...

DSC 0335 resize 143Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου οι μαθητές της Α’ Λυκείου του Σχολείου μας, που συμμετέχουν στο πρότζεκτ της επιχειρηματικότητας, παρακολούθησαν ένα βιωματικό μάθημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Μέλισσα - Κίκιζας», κ. Αλέξανδρο Κίκιζα. Η εταιρεία στηρίζει έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια εκπαιδευτικά προγράμματα ενίσχυσης της μαθητικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, προσφέροντας τόσο χρηματικές χορηγίες σε μαθητικές εικονικές επιχειρήσεις όσο και υψηλόβαθμα στελέχη της ως εθελοντές στα προγράμματα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων.

Περισσότερα...

Την Παρασκευή 6 Ιουλίου,  στo πλαίσιo του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου γονείς, μαθητές και καθηγητές των θερινών τμημάτων της Β' και Γ' Λυκείου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την παράσταση "Αγαμέμνων", του Αισχύλου. Κάτω από τον έναστρο ουρανό, ο σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις αφηγείται την επιστροφή του βασιλιά Αγαμέμνονα στο Άργος μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου, το οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης της Κλυταιμνήστρας και του Αιγίσθου για τη θυσία της Ιφιγένειας και κλείνει ένας κύκλος αίματος όπου η απονομή δικαιοσύνης οδηγεί στο έγκλημα, η τιμωρία είναι αναπόφευκτη και η Κάθαρση απαραίτητη.

Περισσότερα...

arkt012Τι είναι τα μικροπλαστικά και τι κινδύνους κρύβουν; Πώς καταλήγουν στις θάλασσες και από εκεί στο πιάτο μας; Είναι αλήθεια ότι έχουν εντοπιστεί ακόμα και στους πάγους της Αρκτικής; Και πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσο έχουν εξαπλωθεί;

Απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα έδωσαν την Τετάρτη 9/5 ο Jamie Buchanan-Dunlop, διευθυντής του Digital Explorer, και ο ερευνητής Nick Scott, στα πλαίσια του Arctic Live 2018 και της ζωντανής διερεύνησης με τίτλο «Δειγματοληψία μικροπλαστικών». Το σχολείο μας συμμετείχε στο πρόγραμμα με μαθητές της Β΄ Λυκείου, οι οποίοι όχι μόνο παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον, αλλά πραγματοποίησαν και οι ίδιοι πείραμα προσδιορισμού της συγκέντρωσης «μικροπλαστικών» σε δείγματα πάγου. Μάλιστα, για να διεξάγουν τη δειγματοληψία τους ακολούθησαν την επιστημονική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές της Αρκτικής, υπό την καθοδήγηση του -γνωστού μας από το Coral Live- Jamie. Και παρά τα 4500 km που χωρίζουν το Περιστέρι από τον Βρετανικό Ερευνητικό Σταθμό Ny-Ålesund στο Σβάλμπαρντ της Αρκτικής, μπορέσαμε, εκπαιδευτικοί και μαθητές, να νιώσουμε σαν να διεξάγουμε τη δική μας έρευνα στον παγωμένο Βόρειο Πόλο!

Περισσότερα...

MG 8522Την εβδομάδα 7-11/5 πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας τα εργαστήρια χημείας στα τμήματα θετικής κατεύθυνσης της Γ λυκείου. Οι μαθητές μας έκαναν ογκομέτρηση αιθανικού οξέος με πρότυπο διάλυμα βάσης ΝαΟΗ. Επιπλέον, οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις με όξινα διαλύματα υπερμαγγανικού καλίου και διχρωμικού καλίου καθώς και αντιδράσεις με αντιδραστήρια Fehling και Tollens. H αίθουσα γέμισε χρώματα, αρώματα και φυσικά χαμόγελα μαθητών οι οποίοι κατανόησαν σε βάθος θέματα χημείας μέσα από πειραματικές διατάξεις!

Περισσότερα...

20180426 110942Στο πλαίσιο της συνεργασίας του σχολείου μας με την Ένωση Ελλήνων Χημικών, την Πέμπτη 26 Απριλίου το σχολείο μας εκπροσώπησε την ΕΕΧ στο Athens Science Festival 2018. Οι μαθητές από την Α΄Λυκείου: Στεφανία Τζαβλάκη, Τζίνα Αλεξοπούλου, Μάρα Μαλιαχόβα, Νώντας Βεντούρης, Τριάντης Λαμπρόπουλος,  παρουσιάσαν στους παρευρισκομένουνς εντυπωσιακά πειράματα χημείας!

Περισσότερα...

AGIASOFIAΑπό τις 14 μέχρι και τις 18 Μαρτίου 2018, πέντε μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου πήραν μέρος στο 6ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο: "O Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς" που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας λογοτέχνη και να να συνομιλήσουν με σημαντικούς πανεπιστημιακούς δασκάλους, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους.

Περισσότερα...

Σελίδα 1 από 7

"Το Σχολείο του μέλλοντος είναι εδώ, ψηφιακό, βιωματικό, διαδραστικό"