Όμιλοι

Το σχολείο μας θεωρεί πολύ μεγάλη αξίας υπόθεση, να μπορούμε να προσφέρουμε σε κάθε μαθητή μας, σε όλη τη μαθητική του πορεία, όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα και εμπειρίες. Ερεθίσματα κι εμπειρίες που θα τον βοηθήσουν να ανακαλύψει διαφορετικά αντικείμενα, να τα δει σφαιρικά, να αποκτήσει κριτική ματιά και μέσα από αυτή τη πορεία να κατασταλάξει σε εκείνα τα αντικείμενα που του αρέσουν περισσότερο και με τα οποία θα ήθελε να ασχοληθεί ιδιαιτέρως. Στο σχολείο μας, η διαδικασία αυτή ξεκινάει από την ίδια τη διεύρυνση του προγράμματός μας, που μας επιτρέπει να εντάσσουμε σε αυτό επιπλέον αντικείμενα, τα οποία προσφέρουν στους μαθητές μας τέτοια ερεθίσματα κι αντίστοιχες εμπειρίες, βρίσκει όμως την εξέλιξη και την ολοκλήρωσή της μέσα από δραστηριότητες που τρέχουν εκτός προγράμματος και οι οποίες σκοπεύουν να περάσουν στα παιδιά μας περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, ανθρωπιστικά μηνύματα, να ενισχύουν κλίσεις, δεξιότητες, ενδιαφέροντα και ταλέντα. Ακολουθεί λίστα των δραστηριοτήτων αυτών που υλοποιούνται σε μόνιμη βάση.

 
 

Όμιλοι Προσχολικών τμημάτων & Δημοτικού

 

 

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Για μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού.
Στο πλαίσιο των δράσεων που προγραμματίζουμε για το νέο σχολικό έτος, οργανώνουμε τον αγωνιστικό όμιλο Ρομποτικής FLL Explore για μαθητές Α, Β, Γ Δημοτικού & Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού.

Κάθε χρόνο, ο διαγωνισμός FIRST® LEGO® League Explore παρουσιάζει μια νέα συναρπαστική πρόκληση, ώστε να πυροδοτήσει την δημιουργικότητα των παιδιών για να εξερευνήσουν, με την βοήθεια του LEGO® Education WeDo 2.0 ή το LEGO® Education SPIKE™ Essential, ένα αληθινό πρόβλημα.
Οι συμμετέχοντες αποκτούν πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων μέσω ενός καθοδηγημένου, παγκόσμιου προγράμματος ρομποτικής, βοηθώντας τους σημερινούς μαθητές και καθηγητές να χτίσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον.

ΑΡΚΚΙ

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραµµα της Ευρώπης, το Arkki (School of Architecture for Children and Youth), που έφερε στην Ελλάδα από την Φινλανδία ο ΑΚΤΟ, συνεχίζει τη δράση του στα Εκπαιδευτήρια Σ. Αυγουλέα - Λιναρδάτου µε κύκλους εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής & Α, Β, Γ Δηµοτικού.

Στα εργαστήρια του Arkki, τα παιδιά, µε άξονα το Αρχιτεκτονικό παιχνίδι, βλέπουν τον κόσµο µέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, πειραματίζονται, σχεδιάζουν και ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους. Όλα τα προγράµµατα ενδυναµώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη µαθηµατική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας.
Κι όσο για την αρχιτεκτονική;
Χρησιµοποιείται ως µέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσµατα που από τη φύση της έχει η επιστήµη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία & τη δηµιουργικότητά τους, και τελικά να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του µέλλοντός τους!

ΛΟΓΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Σας ενημερώνουμε πως από τη φετινή σχολική χρονιά θα λειτουργήσει ο Όμιλος Δημιουργικότητας, Ανάπτυξης Μαθηματικής σκέψης και Νοημοσύνης «ΛΟΓΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ» για μαθητές της Γ τάξης.

Τα πρώτα σχολικά χρόνια αποτελούν μία καθοριστική περίοδο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την δημιουργία σκεπτόμενων ανθρώπων που μπορούν να θέτουν στόχους, να δημιουργούν, να επεξεργάζονται πληροφορίες και να αναζητούν λύσεις σε προβλήματα που ανακύπτουν. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο όμιλος «ΛΟΓΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ» έρχεται να ενισχύσει τις ξεχωριστές ικανότητες κάθε μαθητή και μαθήτριας.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φέτος στο σχολείο μας θα λειτουργήσει για 3η συνεχόμενη χρονιά Όμιλος Αστρονομίας για μαθητές Δ, Ε & ΣΤ΄ Δημοτικού!

Στους κύκλους συναντήσεών μας θα γνωρίσουμε καλύτερα το ηλιακό μας σύστημα (τη Γη, τη Σελήνη, τον Ήλιο, τους πλανήτες, τους κομήτες, τους αστεροειδείς, τους μετεωρίτες), αλλά θα ταξιδέψουμε και πέρα από αυτό! Θα μάθουμε για τα αστέρια, τους αστερισμούς και τους γαλαξίες, για διαστημικές αποστολές, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους πραγματοποιείται η εξερεύνηση του διαστήματος. Θα παρατηρήσουμε τον νυχτερινό ουρανό, αναγνωρίζοντας τα ουράνια σώματα σε αυτόν.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

Θες ν’ ανακαλύψεις τα όρια της φαντασίας σου; Να ταξιδέψεις σ’ έναν μαγικό κόσμο με λέξεις; Ακόνισε τη μύτη του μολυβιού σου κι έλα στον Όμιλο Δημιουργικής γραφής του σχολείου μας!
Οι μαθητές μας θα δημιουργήσουν τις δικές τους μοναδικές ιστορίες με τη βοήθεια λογοτεχνικών αποσπασμάτων, την αξιοποίηση επιτραπέζιων παιχνιδιών, την προβολή οπτικοακουστικού υλικού και την ανταλλαγή ιδεών. Στόχος μας να κατανοήσουν κάποιες συγγραφικές τεχνικές και να εξοικειωθούν με τη γραφή διασκεδάζοντας.

Να σημειωθεί πως ο Όμιλος Δημιουργικής γραφής του Δημοτικού Σχολείου μας απέσπασε δύο συνεχόμενες χρονιές (2019-20, 2020-21) Τιμητική Διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης “International Poetry Competition Castello Di Duino”. Επίσης, οι Όμιλοι Δημιουργικής γραφής Δημοτικού-Γυμνασίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών δράσεων του Σχολείου μας, έχουν εκδώσει το βιβλίο: «71+1 Μικρές ιστορίες» 71+1 Μικρές ιστορίες

ΜΙΚΡΑ ΜΟΛΥΒΙΑ

Το πρόγραμμα ΜΙΚΡΑ ΜΟΛΥΒΙΑ - ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΜΟΙ απευθύνεται σε μαθητές της Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού με αγάπη για τη λογοτεχνία, που επιθυμούν να αφιερώσουν λίγο χρόνο από την ξεκούραση και τη μελέτη τους για να γίνουν… συγγραφείς.

Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά μέσα από μια γόνιμη συνεργασία με συνομηλίκους τους από άλλα σχολεία της χώρας:
• να δημιουργήσουν το δικό τους λογοτεχνικό βιβλίο με … κέφι και έμπνευση, το οποίο εκδίδεται και κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία. Μέρος των εσόδων διατίθεται στον σύλλογο ΦΛΟΓΑ.
• να γνωρίσουν - μέσω επισκέψεων ή διαδικτυακών συναντήσεων - σημαντικούς συγγραφείς αλλά και όλους τους συντελεστές ενός βιβλίου (εικονογράφους, γραφίστες, εκδότες κ.α.).
• να παρουσιάσουν το έργο τους στο ευρύ κοινό σε βιβλιοπαρουσίαση που διοργανώνεται στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΙΚΡΑ ΜΟΛΥΒΙΑ – ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΜΟΙ έχουν ήδη εκδοθεί τα προηγούμενα χρόνια αρκετά λογοτεχνικά βιβλία, με πιο πρόσφατο το Καμπούμ … και φύγαμε! (Superstring Theory) των εκδόσεων ΕΥΦΥΕΣ (εικονογράφηση Μάρθα Αποστολίδου). Τα παιδιά αφιέρωσαν το βιβλίο τους στον διεθνούς φήμης Καθηγητή Φυσικής κ. Δημήτρη Νανόπουλο, ο οποίος μάλιστα τα τίμησε με την παρουσία του στη βιβλιοπαρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ.

ΡΗΤΟΡΙΚΗ

Σας ενημερώνουμε πως και τη φετινή σχολική χρονιά θα λειτουργήσει ο Όμιλος Ρητορικής για μαθητές Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού. Στο πλαίσιο αυτού του ομίλου οι μαθητές και οι μαθήτριες θα γνωρίσουν τα ρητορικά αγωνίσματα (εκφραστική ανάγνωση, αυθόρμητος λόγος, αγώνας αντιλογίας - debate) θα χρησιμοποιήσουν τον προφορικό λόγο ως μέσο αποκάλυψης των προσωπικών τους διανοημάτων και συναισθημάτων, θα διδαχθούν τους βασικούς κανόνες του διαλόγου και θα ασκηθούν στη διαδικασία της αντιπαράθεσης απόψεων και της εύρεσης κατάλληλων επιχειρημάτων. Η συστηματική ενασχόληση με αυτά τα αγωνίσματα θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους στον δημόσιο λόγο και να μάθουν να ακούνε προσεκτικά τον συνομιλητή τους σεβόμενοι τη διαφορετική του άποψη.

STREAM

Μετά την επιτυχία του ομίλου STREAM για μαθητές Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού που πραγματοποιήθηκε τις τρεις προηγούμενες χρονιές, το σχολείο μας ξεκινάει νέο κύκλο μαθημάτων για τους μαθητές των παραπάνω τάξεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ομάδα STREAM του Δημοτικού μας, τη σχολική χρονιά 2018 – 2019, κατέκτησε τη 2η θέση στο Απάνθισμα Φυσικών επιστημών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών!

Οι STREAMαθητές μας με συναρπαστικό τρόπο θα αποκτήσουν γνώσεις Φυσικής, Γεωγραφίας, Τεχνολογίας, Μαθηματικών και Μηχανικής, μέσα από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες με τις οποίες, τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν ομαδικό πνεύμα! Στόχος μας, είναι να μάθουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο την τεχνολογία για να λύνουν προβλήματα, να κάνουν τις ιδέες τους πράξη, να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες και να αποκτήσουν γνώσεις σε αναπτυσσόμενα τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Φέτος στο σχολείο μας θα λειτουργήσει για 1η χρονιά ΟΜΙΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ για μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού.

Στόχος και προσδοκία μας είναι οι μαθητές μας να εξοικειωθούν με το κομμάτι της έρευνας και αποτύπωσης διαφόρων θεμάτων, να καλλιεργήσουν τον γραπτό και προφορικό λόγου, να αναπτύξουν περαιτέρω την κριτική τους σκέψη καθώς και να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ

Η ελληνική γλώσσα την οποία ομιλούμε σήμερα και διδάσκονται τα παιδιά μας, έχει την πιο μακρά ιστορία από όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ η ιστορική της πορεία μέσα στον χρόνο, αποδεικνύει την ανθεκτικότητα, αλλά και τη διαχρονία της. Η Αρχαία Ελληνική γλώσσα που αποτελεί τη βάση της Νέας Ελληνικής, υπήρξε η λυδία λίθος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ενώ ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούμε φράσεις που έρχονται από τα βάθη των αιώνων: «ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ» , «ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ» και πολλές άλλες ακόμη.

Το σχολείο μας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τον σεβασμό στις αρχές και τις αξίες που απορρέουν από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα αυτού του πολιτισμικού αγαθού, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης να ανακαλύψουν τη γλώσσα μας με τη λειτουργία του Ομίλου των Αρχαιο…λόγων, ο οποίος λειτουργεί φέτος για 5η χρονιά. Μέλημά μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ανακαλύψουν τη γλώσσα που μιλάμε, να γνωρίσουν τα Αρχαία Ελληνικά και να τα αγαπήσουν.

 
 
 

Όμιλοι Γυμνασίου & Λυκείου

 

 

ΟΜΙΛΟΣ ΡΗΤΟΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Για μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου-Λυκείου.

Από το 2003 το σχολείο μας, δίνοντας έμφαση στην καλλιέργεια όχι μόνο του γραπτού αλλά και του προφορικού λόγου, οργανώνει τον Όμιλο Ρητορικής και Επιχειρηματολογίας. Οι συναντήσεις του Ομίλου «δίνουν τον λόγο» στους μαθητές, οι οποίοι μέσα από τα Ρητορικά Αγωνίσματα:
• καλλιεργούν την ποιοτική γλώσσα,
• μαθαίνουν να αποδέχονται την πολλαπλότητα των απόψεων,
• αξιολογούν, εγκρίνουν ή απορρίπτουν επιχειρήματα,
• έρχονται σε επαφή με τις πηγές
πληροφόρησης και την επικαιρότητα και
• αναπτύσσουν τις απόψεις τους με ισχυρά επιχειρήματα.

Στόχος είναι η συμμετοχή των μαθητών σε Διασχολικούς Ρητορικούς Αγώνες, στον διαγωνισμό «Εικονικές Δίκες» και σε σχετικά συνέδρια.

ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ

Ο Όμιλος Αρχαίων Ελληνικών απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, οι οποίοι έχουν ήδη διδαχθεί για δύο συναπτά έτη το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα.

Τη σωστή διδασκαλία της Γλώσσας και ειδικότερα της Αρχαίας Ελληνικής, αποτελεί προτεραιότητα του Σχολείου μας και ενισχύεται κάθε χρόνο με πολλούς τρόπους, στο πλαίσιο του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών από το Πρωτότυπο, μέσα στη σχολική τάξη. Πρωτοβουλία του Σχολείου μας, και τη φετινή σχολική χρονιά, είναι η διεύρυνση της διδακτικής του αρχαίου ελληνικού λόγου και έξω από τη σχολική τάξη, με τη δημιουργία του Ομίλου Αρχαίων Ελληνικών. Ο Όμιλος Αρχαίων Ελληνικών αποτολμά την προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού λόγου και την ανάδειξη της συνέχειάς του μέσα από τον νεοελληνικό λόγο, κάνοντας ένα ταξίδι στο παρελθόν της γλώσσας μας, το οποίο θα περιλαμβάνει:
• την επαφή των παιδιών με σπουδαία αρχαία ελληνικά κείμενα με σκοπό την κατανόησή τους αλλά και την ανάδειξη του περιεχομένου τους
• τη χρήση ορθογραφικών και ετυμολογικών Λεξικών της Αρχαίας Ελληνικής
• την κατανόηση της δομής του λόγου, αναδεικνύοντας τη συνάφειά του με τη νεοελληνική γλώσσα μέσα από την ανάλυση γραμματικών και συντακτικών φαινομένων. Πρωτότυπες ασκήσεις και κρυπτόλεξα θα βοηθήσουν τα παιδιά μας να έχουν μια ευχάριστη επαφή με τη γλώσσα των προγόνων μας
• τη γνωριμία των παιδιών με τη μαγεία της ελληνικής γλώσσας στη διαχρονία της με λεξιλογικές, σημασιολογικές και ετυμολογικές ασκήσεις.
Η δημιουργική αυτή προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού λόγου αποσκοπεί στο να κατανοήσουν οι μαθητές μας τη γενικότερη σημασία και αξία της ελληνικής γλώσσας, τόσο της αρχαίας όσο και της νέας ελληνικής, και να περιπλανηθούν στη μαγεία του ιστορικού της βάθους. Σε αυτή την περιπλάνηση θα χρησιμοποιηθεί το έντυπο υλικό και οι νέες Τεχνολογίες που διαθέτει το σχολείο μας.

ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής απευθύνεται σε μαθητές των Α΄ και Β΄ Γυμνασίου

Η φιλαναγνωσία, η εξοικείωση των μαθητών μας με την αναγνωστική απόλαυση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με το βιβλίο, αποτελεί προτεραιότητα του Σχολείου μας και ενισχύεται κάθε χρόνο με πολλούς τρόπους, στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας, μέσα στη σχολική τάξη.

Πρωτοβουλία του Σχολείου μας, και τη φετινή σχολική χρονιά, είναι η προέκταση των φιλαναγνωστικών δράσεων και έξω από τη σχολική τάξη, μέσω του Ομίλου Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής, ο οποίος θα λειτουργήσει για δεύτερη χρονιά.
Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής δεν περιλαμβάνει μάθημα Λογοτεχνίας ή γλωσσικών ασκήσεων. Δεν σχετίζεται με τη διδασκαλία λογοτεχνικών ή άλλων κειμένων ούτε συνοδεύεται από κατ’ οίκον εργασίες, που σκοπό έχουν να πιστοποιηθεί ο βαθμός πρόσληψης, κατανόησης και ερμηνείας των κειμένων. Είναι πρωτίστως ένα παιχνίδι. Στόχος του παιχνιδιού είναι η αναζήτηση και η κατάκτηση ωραίων, απολαυστικών και ποιοτικών λογοτεχνικών κειμένων. Στους όρους, βέβαια, του παιχνιδιού ανήκουν μέθοδοι πιο οικείες και πιο διασκεδαστικές για τους μικρούς μαθητές μας:
• τα κόμικς
• το σενάριο
• το δημοσιογραφικό κείμενο
• το παραμύθι
• η επιστημονική φαντασία
• οι διαδικτυακές εφαρμογές δημιουργίας κόμικς
• η ψηφιακή αφήγηση και ψηφιακή ποίηση

Η ιδέα, μάλιστα, για μια καινοτόμο, πιο ουσιαστική και πιο συμμετοχική αξιοποίηση της Τεχνολογίας για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας μεταφέρει το κέντρο βάρους στη Δημιουργική Γραφή. Στόχος του Ομίλου δεν είναι να δημιουργήσει ή να ανακαλύψει μελλοντικούς συγγραφείς, αλλά να προκαλέσει τη δημιουργική χαρά στους μαθητές να πειραματιστούν, να απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις τους και να εκφραστούν.

ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Φέτος στο σχολείο μας θα λειτουργήσει για 1η χρονιά ο Όμιλος Αστρονομίας για μαθητές Α' και Β' Γυμνασίου!

Ο Όμιλος Αστρονομίας Γυμνασίου θα αποτελείται από 3 κύκλους:

1ος κύκλος: «Παρατηρησιακή αστρονομία»
2ος κύκλος: «Διαστημικά ταξίδια»
3ος κύκλος: «Εξερεύνηση του Διαστήματος»

Οι συναντήσεις της αστρο - ομάδας μας περιλαμβάνουν:
• Χρήση έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού
• Δραστηριότητες και κατασκευές STEM
• Χρήση λογισμικού προσομοίωσης του ουράνιου θόλου
• Ιστορικές αναδρομές

Στον όμιλο Αστρονομίας έχουμε στη διάθεσή μας 2 τηλεσκόπια, που θα μας συντροφεύουν στις εβδομαδιαίες συναντήσεις μας και στις αστροβραδιές χαρίζοντάς μας μοναδικές εικόνες του νυχτερινού ουρανού:
α) το καταδιοπτρικό ρομποτικό τηλεσκόπιοSchimdt-Cassegrain Celestron NexStar 6SE
β) To διοπτρικό τηλεσκόπιο Skywatcher 70/700 AZ2

ΟΜΙΛΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ FLL CHALLENGE ΓΥΜΝΑΣIΟΥ

Τι είναι το FIRST LEGO League Challenge;

Κάθε χρόνο, στο πρόγραμμα FIRST® LEGO® League Challenge οι ομάδες εμπλέκονται στην έρευνα, την επίλυση προβλημάτων, τον προγραμματισμό και την ρομποτική. Κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ένα ρομπότ LEGO® Education SPIKE™ Prime ή LEGO MINDSTORMS® που εκτελεί αποστολές στην θεματική πίστα του Robot Game. Επίσης, διενεργούν ένα Project Καινοτομίας στο οποίο προτείνουν λύση σε ένα επιστημονικό πρόβλημα.
Κατά τη διάρκεια της σεζόν ρομποτικής 2022-2023, FIRST® ENERGIZE℠ presented by Qualcomm, οι ομάδες μας θα ξανασκεφτούν το μέλλον της βιώσιμης ενέργειας και θα προωθήσουν τις ιδέες τους. Το FIRST® LEGO® League Challenge εισάγει σε παιδιά ηλικίας 9-16 τις έννοιες της επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών (STEM) μέσω μιας διασκεδαστικής, και πρακτικής μάθησης. Οι συμμετέχοντες αποκτούν πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων μέσω ενός καθοδηγημένου, παγκόσμιου προγράμματος ρομποτικής, βοηθώντας τους σημερινούς μαθητές και καθηγητές να χτίσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου.

Η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου, Action4Green, είναι έτοιμη να ξεκινήσει και φέτος τις συναντήσεις της υλοποιώντας ένα ακόμα πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής. Μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση οι μαθητές:
• Θα ενημερωθούν και θα ερευνήσουν θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον.
• Θα αναλάβουν μία σειρά από δράσεις με βασικό στόχο τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.
• Θα συνεργαστούν με οικολογικές οργανώσεις και θα εμπλακούν στα προγράμματα και τις δραστηριότητες που οργανώνονται προκειμένου να εντρυφήσουν ακόμη περισσότερο στα περιβαλλοντικά θέματα.
• Θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις που θα τους επιτρέψουν να έρθουν
σε επαφή με τη φύση και να γνωρίσουν στοιχεία για τα οποία έχουν μία θεωρητική γνώση μέσω των συναντήσεων της ομάδας ή των μαθημάτων στο σχολείο.

ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Όμιλος Μαθητικής Επιχειρηματικότητας «Entrepreneurship», σαν απογευματινή δραστηριότητα, για τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου.

Καινοτομία, επιχειρηματικότητα, δημιουργικότητα, ομαδικότητα αποτελούν βασικά στοιχεία του εκπαιδευτικού προγράμματος «Entrepreneurship» το οποίο έχει ως βασικό στόχο την εισαγωγή των μαθητών στις βασικές αρχές επιχειρηματικότητας. Σκοπός του προγράμματος είναι να εφοδιάζει τους νέους με τις δεξιότητες και γνώσεις που χρειάζονται για να πετύχουν στο σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο και να προετοιμαστούν για το αυριανό εργασιακό περιβάλλον, καλλιεργώντας την επιχειρηματική σκέψη και διασφαλίζοντας ότι έχουν τα εργαλεία για να είναι οικονομικά ικανοί ενήλικες. Μέσω του ομίλου «Entrepreneurship», οι μαθητές μας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον διαγωνισμό Μαθητική Εικονική Επιχείρηση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) μέσω του οποίου θα δημιουργήσουν τη δική τους «εικονική» επιχείρηση (δηλαδή μη νομικά συσταθείσα επιχείρηση), κατανοώντας όλα τα στάδια της δημιουργίας, λειτουργίας και ρευστοποίησής της. Διαμοιράζουν και αναλαμβάνουν ρόλους για να σχεδιάσουν και να παράγουν προϊόντα ή υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε διαπιστωμένες κοινωνικές ανάγκες, είναι φιλικές προς το περιβάλλον και διακρίνονται από καινοτόμα χαρακτηριστικά. Στόχος είναι η καλλιέργεια και ενίσχυση ικανοτήτων, δεξιοτήτων και στάσεων των μαθητών, ώστε να συνειδητοποιήσουν την κοινωνική ευθύνη τους ως μελλοντικοί επαγγελματίες με σεβασμό προς το κοινό καλό και το περιβάλλον. Κατά συνέπεια καλλιεργούνται δεξιότητες (soft skills) όπως, η ανάληψη ευθύνης, η δεξιότητα σχεδιασμού και προγραμματισμού, η ανάλυση αναγκών, η ικανότητα παρουσίασης, η οργανωτικότητα, η ομαδοσυνεργατικότητα, η επικοινωνία, η διαχείριση χρόνου, η λήψη απόφασης, η επίλυση προβλημάτων, η αξία δέσμευσης στην ποιότητα και η ευθύνη της κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδρασης.

ΟΜΙΛΟΣ UNITY LEARN

Ο Όμιλος Unity Learn απευθύνεται σε μαθητές B’ & Γ’ Γυμνασίου.

Η Unity είναι μια μηχανή κατασκευής παιχνιδιών. Ωστόσο, σήμερα χρησιμοποιείται πέρα από παιχνίδια και για πολλούς άλλους σκοπούς, όπως για δημιουργία simulations, αρχιτεκτονικά σχέδια, παραγωγή διαδραστικών ταινιών, και επαυξημένη πραγματικότητα (AR).
Η Unity είναι μία από τις πιο απαιτητικές τεχνολογικές δεξιότητες και έχει έναν από τους υψηλότερους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, σε ποσοστό άνω του 39%.
Η Unity Developer κατατάχθηκε # 7 στον κατάλογο Top 20 Αναδυόμενων Εργασιών του LinkedIn το 2017.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων:
• Δημιουργία scripts και συγγραφή κώδικα C#.
• Δημιουργία διαδραστικών τρισδιάστατων εμπειρίων σε πραγματικό χρόνο
• 3D level editor
• Camera
• Lightning
• Animation

ΟΜΙΛΟΣ MUN CLUB

Ο Όμιλος MUN CLUB απευθύνεται σε μαθητές των Α΄ και Β’ Λυκείου.
Ο Όμιλος Ρητορικής (MUN CLUB) επενδύει στην προετοιμασία μαθητών/μαθητριών Α’ & Β’ Λυκείου για τη συμμετοχή τους σε Μοντέλα των Ηνωμένων Εθνών (MUN), που αποτελούν εκπαιδευτικές προσομοιώσεις των συνεδριάσεων των ΗΕ.
Στόχος του ομίλου είναι η εξοικείωση των παιδιών με τη διπλωματία, τις διεθνείς σχέσεις, τα τρέχοντα γεγονότα, μέσα από δραστηριότητες που ασκούν και βελτιώνουν δεξιότητες όπως την κριτική σκέψη, την ομαδικότητα, την ηγετική ικανότητα, την ερευνητική δεξιότητα, τη ρητορική δεινότητα.

ΟΜΙΛΟΣ ECNAIS DEBATE CLUB

Ο όμιλος ECNAIS DEBATE CLUB απευθύνεται σε μαθητές των Α΄ και Β’ Λυκείου.

Στον όμιλο ECNAIS DEBATE CLUB συμμετέχουν μαθητές Λυκείου. Οι μαθητές θα μάθουν να εκφωνούν ομιλίες και θα συμμετέχουν σε debates, προσομοιώσεις συνεδρίων δικανικού λόγου και forums σχετικά με τα παγκόσμια τρέχοντα γεγονότα. Στόχος του Ομίλου είναι η εξοικείωση των παιδιών με τον δημόσιο λόγο, τη δύναμη της επιχειρηματολογίας και της πειθούς καθώς και της χρήσης της κριτικής σκέψης μέσα στο κατάλληλα διαμορφωμένο επικοινωνιακό περιβάλλον ενός debate.
Μέσω εσωτερικού διαγωνισμού θα οριστεί η τριμελής ομάδα που θα συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Debate με τίτλο: «Promoting Democracy and City Engagement”, που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στη Βουδαπέστη.

ΟΜΙΛΟΣ DEBATE CLUB Juniors

Οι μαθητές του Γυμνασίου θα μάθουν να εκφωνούν ομιλίες και θα συμμετέχουν σε debates, προσομοιώσεις συνεδρίων δικανικού λόγου και forums σχετικά με τα παγκόσμια τρέχοντα γεγονότα. Στόχος του Ομίλου είναι η εξοικείωση των παιδιών με τον δημόσιο λόγο, τη δύναμη της επιχειρηματολογίας και της πειθούς καθώς και της χρήσης της κριτικής σκέψης μέσα στο κατάλληλα διαμορφωμένο επικοινωνιακό περιβάλλον ενός debate.

ΟΜΙΛΟΣ ENGLISH DRAMA CLUB

Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα παιδιά θα πάρουν μέρος σε ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και επεξεργασίας σκηνών από θεατρικά έργα, ταινίες και δραματοποιημένες ιστορίες. Στόχος μας είναι η καλλιέργεια των καλλιτεχνικών ταλέντων των μαθητών/μαθητριών μας , η γνωριμία τους με ορισμένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα όλων των εποχών και η ευκαιρία για «παιχνίδι» και ελεύθερη έκφραση. Τελικό προϊόν των εργασιών της θεατρικής μας λέσχης θα είναι η θεατρική παράσταση που θα ανεβάσει η ομάδα μας την άνοιξη του 2023.

ΟΜΙΛΟΣ INTERNATIONAL AFFAIRS CLUB: “The Changing Global Order”

Ο όμιλος INTERNATIONAL AFFAIRS CLUB : “The Changing Global Order” για μαθητές Λυκείου και Γ’ Γυμνασίου.

Μέσα από σύντομες παρουσιάσεις, gamification και τη χρήση εκπαιδευτικής τεχνολογίας, τα παιδιά θα γνωρίσουν τις θεωρίες των Διεθνών Σχέσεων, το έργο του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, τις αναδυόμενες ισχυρές δυνάμεις του κόσμου και το ρόλο τους στην τρέχουσα παγκόσμια τάξη. Επίσης θα συζητήσουν θέματα πολιτικών και άλλων συγκρούσεων, επίλυσης διαφορών και ασφάλειας και θα εμβαθύνουν σε ζητήματα δημογραφικά και γεωπολιτικά. Το πρόγραμμα βασίζεται σε MOOC πρόγραμμα του πανεπιστημίου Leiden, κατάλληλα διαμορφωμένο για τις ανάγκες των μαθητών/τριών. Ως τελικό προϊόν, τα παιδιά θα δημιουργήσουν ένα ψηφιακό booklet με τίτλο: The Changing Global Order.