O Ψυχοπαιδαγωγικός Τομέας του σχολείου μας, εγκαινιάζοντας και φέτος τον κύκλο ενημερωτικών εκδηλώσεων για γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και ελεύθερο κοινό, πραγματοποιεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου μας μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με ομιλήτρια την κα Ελένη Λιβανίου (PhD), Εκπαιδευτικό Ψυχολόγο και θέμα: «Σχέση γονέα – παιδιού …τα νέα δεδομένα»
Στόχος της συνάντησης, είναι να δοθεί η ευκαιρία να ακουστούν ζωντανά, επιστημονικά δεδομένα, ευρήματα από έρευνες, και παραδείγματα από την καθημερινότητα που αφορούν την μετα-COVID πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που αφορά γονείς, μαθητές, σχολείο και μελέτη. Θα διερευνηθεί το συναίσθημα και η συμπεριφορά παιδιών κι εφήβων, αλλά και το καθρέφτισμα των τρόπων διαχείρισής τους από τους γονείς.
«Πού βρίσκονται σε αυτή τη χρονική περίοδο τα παιδιά κι οι έφηβοι; Πού βρίσκονται κατ’ επέκταση οι γονείς ή και το αντίστροφο!
Μέσω της συνάντησης, θα μας δοθεί η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε αυτά που μάθαμε κι ανακαλύψαμε (για τον εαυτό μας και για τα παιδιά μας) στη διάρκεια του κοινωνικού αποκλεισμού και να χρησιμοποιήσουμε αυτή την πρωτόγνωρη και πολύτιμη εμπειρία για να αναθεωρήσουμε και να επαναξιολογήσουμε τακτικές, «πιστεύω» και αξίες.
Να εκμεταλλευτούμε όλη αυτή τη γνώση και να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ένα νέο εφόδιο, προκειμένου να βοηθηθούμε ως προς τι και ποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν, με γνώμονα όμως πάντα τη δική μας προσωπικότητα συγχρόνως με τον σεβασμό προς την προσωπικότητα και τις επιθυμίες του παιδιού μας.
Αυτή η «φωτογραφία» που θα ξεδιπλωθεί μέσα από την ομιλία, αποβλέπει κι επιδιώκει να διευκολύνει στην οργάνωση τόσο του εαυτού μας, όσο και των παιδιών μας που εξαρτώνται σε όλα τα επίπεδα από μας. Να βρούμε τη δύναμη να τα προσεγγίσουμε και να τα πλαισιώσουμε με όλα αυτά που έχουν, κι έχουμε κι εμείς ανάγκη: αγάπη, αποδοχή κι εμπιστοσύνη».
Η Ελένη Λιβανίου είναι Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος με Διδακτορικό στη γνωστική και εκπαιδευτική ψυχολογία από το πανεπιστήμιο του Sussex Αγγλίας. Το ερευνητικό της έργο είναι πάνω στο σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΕΠΥ), τη Δυσλεξία και τα προβλήματα συμπεριφοράς. Σπούδασε, έζησε κι εργάστηκε στην Αγγλία μέχρι το 1991
και μέχρι το 2002 δίδασκε σε έκτακτα προγράμματα του Πανεπιστημίου του Sussex στην Αγγλία. Συνεργάστηκε με το Nottingham Trent, Πανεπιστήμιο της Αγγλίας, σαν εξωτερικός συνεργάτης του προγράμματος Master in Inclusive Education και υπήρξε εξωτερικός Σύμβουλος προγραμμάτων εκπαίδευσης του University of East London. Aπό το 1995 είναι υπεύθυνη του τμήματος Μαθησιακών Δυσκολιών της Ειδικής Διαγνωστικής, Θεραπευτικής και Ερευνητικής Μονάδας “Σπύρος Δοξιάδης” στην Αθήνα. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Δυσλεξίας από το 1998 και μέλος της European Dyslexia Association από το 2009. Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμα πανελλαδικά και διεθνή συνέδρια παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ομαδικών και ατομικών ερευνών της σε θέματα που αφορούν στις Μαθησιακές Δυσκολίες και στα Προβλήματα Συμπεριφοράς.Το ερευνητικό της έργο και η εμπειρία της στον χώρο της εκπαίδευσης συνοψίζονται στο βιβλίο της “Μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς στη κανονική τάξη” (2004), Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.
Σας περιμένουμε και πάλι στις δια ζώσης συναντήσεις μας με την προσδοκία όλοι μας να πλουτίσουμε τις εμπειρίες μας επαναπροσεγγίζοντας δημιουργικά τις σχέσεις μας με τα παιδιά μας.