Το σχολείο μας, στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων για γονείς, εκπαιδευτικούς και ελεύθερο κοινό, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 μ.μ. φιλοξενεί στην αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης» τη δεύτερη κατά σειρά ομιλία με εισηγητή τον κ. Μαρίνο Παρασκευόπουλο Διδάκτορα Ψυχολογίας, Παιδαγωγικό – Οικογενειακό Σύμβουλο, Σύμβουλο Σταδιοδρομίας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού με θέμα: «Σχολική βία – εκφοβισμός. Διαστάσεις στο σχολείο και την οικογένεια»
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων βίας και επιθετικότητας, τόσο στο σχολείο όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο, τα οποία σχετίζονται με μαθητές/τριες παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Εκδηλώσεις σχολικού εκφοβισμού (bullying) αναφέρονται όλο και πιο συχνά τόσο από μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς και γονείς. Η πολυσύνθετη και πολύπλοκη δομή των παραγόντων που αλληλεπιδρούν στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα και στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια προσέγγισης και διαχείρισης του φαινομένου. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; Ποια σημάδια πρέπει να προσέξουν οι γονείς; Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία του παιδιού; Ποιος είναι ο θύτης, ποιος το θύμα και ποιοι οι θεατές; Ποιος είναι ο ρόλος των γονέων; Τι ευθύνη έχει το Σχολείο;
Η σωστή ενημέρωση/επιμόρφωση των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών για το ζήτημα, η διαρκής συνεργασία της οικογένειας με το σχολείο, συντελεί θετικά στη μείωση και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση εκδηλώσεων βίας και εκφοβισμού στο σχολείο.
Η διατήρηση ενός θετικού σχολικού κλίματος, η φροντίδα των διαπροσωπικών σχέσεων των μαθητών μέσα στο σχολείο, αλλά και οι σαφείς κανόνες και η σταθερότητα συμπεριφορών στην ανατροφή των παιδιών στο περιβάλλον της οικογένειας, δημιουργεί το πλαίσιο κουλτούρας η οποία λειτουργεί τόσο προληπτικά αλλά και αποτρεπτικά όποτε χρειαστεί στην εκδήλωση φαινομένων ενδοσχολικής βίας.
Ο κ. Μαρίνος Παρασκευόπουλος διετέλεσε Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου Δασκάλων (ΠΕ70) στο 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. με έδρα το Αιγάλεω Αττικής. Υπηρέτησε ως Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης από το 2007- 2018 στις 35η και 58η Περιφέρειες Δ.Ε. Αττικής. Έχει εργαστεί ως δάσκαλος σε σχολικές μονάδες γενικής αγωγής (1985 – 1995) και σε Σ.Μ.Ε.Α. (Τμήματα Ένταξης), (1997 – 2007) στη Δυτική κυρίως Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας και πτυχιούχος του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (εξομοίωση). Ακολούθησε μετεκπαίδευση στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Μ.Δ.Δ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α. Απόφοιτος του ΠΕΣΥΠ – ΑΣΠΑΙΤΕ στο Πρόγραμμα εξειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές αφορούν στον Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών Μονάδων με κατεύθυνση στη Διαχείριση και Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών Μονάδων, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου του Τμήματος Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, με θέμα διατριβής την εισαγωγή των ΤΠΕ στη Γενική και Ειδική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το συγγραφικό του έργο αφορά κυρίως στην ειδική αγωγή, τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση, τον σχολικό εκφοβισμό με ανάλογη αυτόνομη συγγραφή βιβλίων, συμμετοχή σε συλλογικούς τόμους, συγγραφή άρθρων σε περιοδικά και συμμετοχή σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια
Σας περιμένουμε στη δια ζώσης συνάντησή μας με την προσδοκία όλοι μας να πλουτίσουμε τις εμπειρίες μας επαναπροσεγγίζοντας δημιουργικά τις σχέσεις μας με τα παιδιά μας.