Εκθέσεις στην Αθήνα που δεν πρέπει να χάσετε!
Διονύσης Καμπόλης, UCLA, MFA
Καθηγητής Αισθητικής Αγωγής
Τομέας Καλλιτεχνικά
«Στο όνομα της ανθρωπιάς. Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929»
Με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης της Λωζάνης, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσιάζει την έκθεση που αναδεικνύει ένα μνημειώδες ανθρωπιστικό εγχείρημα χαραγμένο στη μνήμη της ιστορίας: την αρωγή που προσέφεραν οι Η.Π.Α. στην Ελλάδα από το 1918 έως το 1929. Η έκθεση φέρνει στο φως τις άοκνες προσπάθειες πολιτικών, επικεφαλής φιλανθρωπικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών αλλά και ανιδιοτελών εθελοντών. Παρακινούμενοι από μια αίσθηση καθήκοντος ριζωμένη σε χριστιανικές, πατριωτικές ή προσωπικές πεποιθήσεις, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας μετά το 1922.Η έκθεση βασίζεται σε ένα πλούσιο φάσμα πηγών, όπως αλληλογραφία, επίσημα έγγραφα, σπάνιες εκδόσεις, φωτογραφίες, αφίσες, ταινίες μικρού μήκους και αντικείμενα. Οι θησαυροί αυτοί, που προέρχονται από τις σημαντικές συλλογές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, αλλά και από διάφορα ιδρύματα, παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά, υφαίνοντας μια συναρπαστική αφήγηση με ιδιαίτερη σημασία.
Αμερικάνικη Σχολή Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα, Σουηδίας 54 Κολωνάκι – Γεννάδειος Βιβλιοθήκη πτέρυγα Ιωάννη Μακρυγιάννη
Διάρκεια έκθεσης: 17 Οκτωβρίου 2023 – 18 Φεβρουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 12.00 – 18.00 Πέμπτη: 12.00 – 20.00
Είσοδος ελεύθερη
«Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου»
Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή συνεργάζεται με κορυφαία μουσεία της Ευρώπης και διοργανώνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στο κίνημα του νεοϊμπρεσιονισμού εστιάζοντας στην περιοχή της Μεσογείου από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 7 Απριλίου 2024.
Η έκθεση «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου» (1891-1914) πραγματοποιείται σε συνεργασία με σημαντικά μουσεία και φορείς της Ευρώπης όπως, μεταξύ άλλων, Musée d’Orsay, National Gallery του Λονδίνου, Centre Pompidou, Musée des Beaux-Arts de Besançon, Musée de l’Annonciade, Musée de Grenoble, Musée national d’archéologie, d’histoire et d’art – Luxembourg και Musée des Arts Décoratifs καθώς και Ευρωπαίους ιδιώτες συλλέκτες. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα των Paul Signac, Henri-Edmond Cross, Maximilien Luce, Théo van Rysselberghe, Henri Matisse, Henri Manguin και Louis Valtat, τα περισσότερα από τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Επιμελήτριες της έκθεσης είναι η Marina Ferretti Bocquillon, Επίτιμη Επιστημονική Διευθύντρια του Μουσείου Ιμπρεσιονισμού του Ζιβερνύ (Musée des impressionnismes Giverny) και η Μαρία-Κουτσομάλλη Moreau, Υπεύθυνη Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.
Υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή Ερατοσθένους 13 Αθήνα
Διάρκεια Έκθεσης: 10 Ιανουαρίου 2024 – 7 Απριλίου 2024
Ώρες Λειτουργίας
Τετάρτη – Πέμπτη & Σάββατο – Δευτέρα 10:00 – 18:00
Παρασκευή 10:00 – 20:00
Τρίτη κλειστά
Αγορά εισιτηρίων: https://goulandris.gr/el/exhibition/neo-impressionism-in-the-colours-of-the-mediterranean
«ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα»
Πώς προσωποποιούνται ο Έρωτας, ο Πόθος, ο Ίμερος, ο Ύπνος, το Όνειρο και ο Θάνατος; Κι ακόμα η Ζήλεια, ο Φθόνος, η Διαβολή, η Συκοφαντία, τα ανθρώπινα πάθη και τα συναισθήματα; Τα ουράνια σώματα, οι ήπειροι, τα νησιά, τα βουνά και τα ποτάμια; Κι οι θεσμοί, οι πόλεις, το δίκαιο και το άδικο, η Δίκη και η Αδικία;
Προσωποποιημένες έννοιες και νοήματα με ανθρώπινη ή ζωική μορφή και ιστορίες αλληγορικές, όλα αυτά, μαζί με άλλα, θα είναι επισκέψιμα και ορατά στην έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα».
Πρόκειται για μια μοναδική Τετραλογία, όπου το ΝοΗΜΑ γίνεται ΝΗΜΑ και περιλαμβάνει έργα ποικίλα, αγάλματα, ανάγλυφα και αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα και εικόνες και πίνακες ζωγραφικής, ενώνοντας για πρώτη φορά την Αρχαιότητα με το Βυζάντιο, με την Αναγέννηση και τη Νεότερη Τέχνη. Μια πανδαισία έργων από μάρμαρο, πηλό, μέταλλο, καμβά και χρώμα, τα περισσότερα από τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά και τα οποία ενώνονται για να τέρψουν και να ευχαριστήσουν, να προβληματίσουν, να σε κάνουν να σκεφτείς και μαζί να χαρείς το έργο του Ζωγράφου του Μειδία σε ένα αγγείο από το Βρετανικό Μουσείο, τον Κρόνο-Χρόνο που τρώει τα παιδιά του, έργο του Ρούμπενς από το Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, την προσωποποιημένη Ζωγραφική του Bourdon από ιδιωτική Συλλογή της Ρώμης, το χάλκινο αγαλμάτιο του Ύπνου από το Kunsthistorisches Museum της Βιέννης, τα Ψηφιδωτά της Θάλασσας και του Ωκεανού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την Αλληγορία της θείας Μετάληψης από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τον Έρωτα και την Ψυχή από τα Musei Capitolini της Ρώμης, τις Ώρες / Εποχές από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με τις εποχές του Γιάννη Τσαρούχη από ιδιωτική Συλλογή, την Αλληγορία της Συκοφαντίας του Απελλή, κ.ά.
Χρόνος, Φύση, Θεότητες, Άνθρωπος & Ανθρώπινη Φύση, Θεσμοί και Αλληγορίες αλληλοσυμπλέκονται μοναδικά στις ενότητες της έκθεσης που έχει ως Επίλογο τη χάλκινη Χίμαιρα του 400 π.Χ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας. Μια Έκθεση, μια Χίμαιρα, όπως όλα τα ανθρώπινα.
Μουσείο Ακρόπολης
Διάρκεια Έκθεσης 04.12.2023 – 14.04.2024
Ώρες Λειτουργίας:
Χειμερινή περίοδος
1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου
Δευτέρα – Πέμπτη
09:00 – 17:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 16:30
Παρασκευή
09:00 – 22:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 21:30
Σάββατο & Κυριακή
09:00 – 20:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 19:30
Θερινή περίοδος
1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου
Δευτέρα
09:00 – 17:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 16:30
Τρίτη – Κυριακή
09:00 – 20:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 19:30
Παρασκευή
09:00 – 22:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 21:30
Αγορά Εισιτηρίων: The Acropolis Museum – Tickets