
Την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου που παρακολουθούν το μάθημα των Γερμανικών πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της σύνδεσης της γλωσσικής διδασκαλίας με τον πολιτισμό και την ιστορία.
Η ξενάγηση είχε διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα και πραγματοποιήθηκε από τη Γερμανίδα ξεναγό κυρία Katharina Brandt, η οποία μιλά άπταιστα την ελληνική γλώσσα. Αρχικά απευθύνθηκε στους μαθητές στα γερμανικά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη γλώσσα σε αυθεντικό περιβάλλον. Στη συνέχεια, η παρουσίαση συνεχίστηκε στα ελληνικά, ώστε να παρουσιαστεί με πληρότητα η επετειακή έκθεση για τα 150 χρόνια λειτουργίας του Ινστιτούτου.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη δράση του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα, για την ιστορία της ίδρυσής του, καθώς και για τη μακρόχρονη και ουσιαστική συνεργασία του με ελληνικούς επιστημονικούς και αρχαιολογικούς φορείς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ολυμπία, αναδεικνύοντας τον ρόλο της διεθνούς συνεργασίας στη μελέτη και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη αποτέλεσε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και βιωματική εμπειρία για τους μαθητές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καλλιέργεια της γλωσσικής τους επάρκειας, στην ενίσχυση της ιστορικής τους γνώσης και στον εμπλουτισμό της συνολικής σχολικής τους εμπειρίας.