Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και της αγάπης για τη λογοτεχνία αποτελούν βασικούς στόχους του σχολείου μας. Προτεραιότητά μας είναι η εξοικείωση των μαθητών μας με την αναγνωστική απόλαυση και η προέκταση των φιλαναγνωστικών δράσεων και έξω από τη σχολική τάξη. Στο πλαίσιο λοιπόν της αγάπης για την ανάγνωση, θα βρείτε παρακάτω προτάσεις βιβλίων από τους εκπαιδευτικούς μας, για μικρούς και μεγάλους.
 
 

Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΗ ΠΑΝΟΠΛΙΑ


Εκδοτικός οίκος: ΟΠΕΡΑ
Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία, μας λέει ο Ρόμπερτ Φίσερ, μας καλεί να γνωρίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, να ανασάνουμε, να ελευθερωθούμε, να γελάσουμε πλατιά, ανοιχτόκαρδα. Ότι το γέλιο κυριαρχεί σε όλο το βιβλίο, το φίνο και ασύλληπτο χιούμορ, η ευφορία και η καθαρότητα του λόγου, το απρόβλεπτο, το ανατρεπτικό, ο αναγνώστης θα το διαπιστώσει από την πρώτη σελίδα.
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ


Εκδοτικός οίκος: ΚΕΔΡΟΣ
Ένα μυθιστόρημα στο οποίο τρία αδέρφια, ένας βιβλιοπώλης και ένας παπαγάλος προσπαθούν να διαλευκάνουν ένα μυστηριώδη φόνο, ανακαλύπτοντας στην πορεία την πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία των μαθηματικών! Μπορεί να είναι λίγο μεγάλο σε έκταση, αλλά έτσι μεγαλώνει και η αγάπη για τα μαθηματικά!
Για μαθητές Γυμνασίου
 
 
 

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER"


Εκδοτικός οίκος: Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ
Σαν να κουράστηκαν οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν όλο προς την ίδια κατεύθυνση και άρχισαν να γυρίζουν ανάποδα... Ο μικρός Γιόακιμ ξεκινά για ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τις σελίδες ενός σκανδιναβικού χριστουγεννιάτικου ημερολογίου, με προορισμό τη φάτνη με τον Χριστό στη Βηθλεέμ.
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


Εκδοτικός οίκος: ΠΟΛΙΣ
Με ρεαλισμό και ειλικρίνεια ο Fallada περιγράφει την καθημερινή ζωή των Γερμανών πολιτών, Εβραίων και μη, και την αντίσταση που πρόβαλλαν στον Ναζισμό κάποιοι - λίγοι - συνηθισμένοι άνθρωποι.
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ


Εκδοτικός οίκος: ΜΕΔΟΥΣΑ
"Ένα δυστοπικό μυθιστόρημα, επιστημονικής φαντασίας, που γράφτηκε το 1932 και είναι πάντα επίκαιρο! Η βιοεπιστήμη και η γενετική έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που υποκαθιστούν τη φυσική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ο χαρακτήρας, ο ψυχικός κόσμος, η ευτυχία, η κοινωνική θέση, όλα ειναι προκαθορισμένα πριν τη γέννηση.... Οι άνθρωποι μέσα στην ευδαιμονία τους ζουν τελικά σε ένα ζοφερό και δυστοπικό περιβάλλον... Ιδιοφυές, προκλητικό και ίσως το καλύτερο βιβλίο του συγγραφέα Άλντους Χάξλευ, (που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή νοηματικά με το ""1984"" του Τζώρτζ Όργουελ!), είναι ένα από τα αριστουργήματα του είδους στην παγκόσμια λογοτεχνία, το οποίο περιγράφει ένα μέλλον που φαντάζει μακρινό... Είναι όμως; "
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

"ΑΣΚΗΤΙΚΗ" ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ


Εκδοτικός οίκος: ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ, ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ, ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ, ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ.
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

ΓΚΙΑΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΥ


Εκδοτικός οίκος: ΠΑΤΑΚΗ
"...γιατί η Μικρασία δεν τελείωσε το 1922 για όσους τη γνώρισαν; ...γιατί κάτω από το βαρύ βήμα της Ιστορίας η ζωή συνεχίζεται; ...γιατί όλα τα σύγχρονα έθνη-κράτη έχουν την αντίστοιχη Μικρασία τους;"
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

ΑΡΘΟΥΡ ΜΙΛΛΕΡ: "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ"


Εκδοτικός οίκος: ΠΑΤΑΚΗ
"Το συγκεκριμένο θεατρικό έργο πραγματεύεται τη ζωή ενός ασήμαντου ηλικιωμένου πλασιέ (Γουίλι Λόμαν) και την άρνησή του να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η επαγγελματική καριέρα δεν είχε την εξέλιξη που ο ίδιος θα ήθελε να έχει καθώς και το γεγονός ότι οι σχέσεις του με τα άλλα μέλη της οικογένειάς του είναι αποτυχημένες. Ο «Θάνατος του εμποράκου» αποτελεί το κορυφαίο –για τους περισσότερους– έργο του Μίλερ και, κυρίως, το αντιπροσωπευτικότερο από αυτά που αποτυπώνουν το ξεθώριασμα του μύθου του αμερικανικού ονείρου."
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

ΕΥ


Εκδοτικός οίκος: KEY BOOKS
o συγγραφέας μεσα απο μικρές αυτοτελείς ιστορίες καθημερινότητας μας καλει να βρουμε το καλο δίπλα μας.
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

DOUGLAS DAKIN Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ 1821-1833


Εκδοτικός οίκος: ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΑΝ. ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΜΕ ΕΜΒΡΙΘΕΙΑ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ. ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ, ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ


Εκδοτικός οίκος: ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
«Η Αναφορά μου στον Γκρέκο δεν είναι αυτοβιογραφία▪ η ζωή μου η προσωπική για μένα μονάχα έχει κάποια, πολύ σχετική, αξία, για κανένα άλλον▪ η μόνη αξία που της αναγνωρίζω είναι ετούτη: ο αγώνας της ν' ανέβει από σκαλοπάτι σε σκαλοπάτι και να φτάσει όσο πιο αψηλά μπορούσαν να την πάνε η δύναμή της και το πείσμα... Θα βρεις λοιπόν, αναγνώστη, στις σελίδες ετούτες την κόκκινη γραμμή, καμωμένη από στάλες αίμα μου, που σημαδεύει την πορεία μου ανάμεσα στους ανθρώπους, στα πάθη και στις ιδέες».
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΗ ΣΙΚΑΛΗ


Εκδοτικός οίκος: ΠΑΤΑΚΗ
Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ, έργο αναφοράς και αναγνωρισμένο αριστούργημα, εκδόθηκε το 1951, μεταφράστηκε σε όλο τον κόσμο, λατρεύτηκε από την κριτική και το αναγνωστικό κοινό. Από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα ενηλικίωσης, με ήρωα τον Χόλντεν Κόλφιλντ, παγκόσμιο σύμβολο πια της εφηβικής επανάστασης. Αξεπέραστη ελεγεία της εκρηκτικής εφηβείας, ο Φύλακας στη σίκαλη συλλαμβάνει μοναδικά τη βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να συνδεθεί με τους άλλους και το χαοτικό αίσθημα απώλειας της παιδικής ηλικίας.
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΑΚΙΝΟΥ, ΕΡΩΣ, ΘΕΡΟΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ


Εκδοτικός οίκος: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Σύμη 1919. Η εποχή των θαυμάτων για το νησί. Ο ηλεκτρισμός, το ραδιόφωνο, ο κινηματογράφος αλλά και η σκληρή Ιταλική Κατοχή. Η Μαρία ζει μια «αρχαία» ζωή στα ορεινά του νησιού. Στα δώδεκά της φεύγει μόνη για τη Γη της Επαγγελίας την Αίγυπτο. Αλεξάνδρεια 1938. Ο πόλεμος προ των πυλών. Ως νοσοκόμα πια, θα γνωρίσει την αγριότητα των χειρουργείων της ερήμου, τους βομβαρδισμούς αλλά και το πάθος για ζωή της νεολαίας. Αθήνα 1945. Το Άγνωστο. Θα ξεκινήσει πάλι απ’ την αρχή, μέσα στις δύσκολες συνθήκες, μ’ ένα παιδί και μια αφόρητη μοναξιά. Η Μαρία δε διαμόρφωσε την Ιστορία. Δεν όρισε καμία της στιγμή. Υπήρξε μόνο μία κουκκίδα στα ιστορικά γεγονότα, όπως τόσοι άλλοι της γενιάς της.
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΖΗΝΩΝΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟ ΣΒΕΒΟ


Εκδοτικός οίκος: ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που συμπυκνώνει την κωμικοτραγική πλευρά της ζωής μέσα από τις συνειδησιακές μετατοπίσεις του Ζήνωνα.
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

ΠΕΡΙ ΤΥΦΛΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ


Εκδοτικός οίκος: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Μια πολιτική αλληγορία που διεισδύει στον ανθρώπινο ψυχισμό και αναδεικνύει την αδυναμία του ατόμου να αντιληφθεί τη ζωή ως αξία. Διακωμωδεί την άμυαλη υποκρισία, τη ματαιότητα του ιδιοτελούς κέρδους και την αλαζονεία του κράτους. Ανατριχιαστικά επίκαιρο μυθιστόρημα.
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

SAPIENS - ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ


Εκδοτικός οίκος: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Ο καθηγητής Γιουβάλ Νώε Χαράρι διατρέχει όλη την ανθρώπινη ιστορία, από τους πρώτους ανθρώπους που περπάτησαν στη γη μέχρι τις ριζοσπαστικές καινοτομίες της Γνωστικής, της Αγροτικής και της Επιστημονικής Επανάστασης. Αντλώντας από ένα τεράστιο φάσμα επιστημών (βιολογία και γενετική, παλαιοντολογία και ιστορία, ανθρωπολογία, κοινωνιολογία και οικονομικά), προσφέρει πρωτότυπες, αναπάντεχες και συχνά διασκεδαστικές απαντήσεις στα πιο κρίσιμα ερωτήματα.
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

Ο ΓΛΑΡΟΣ ΙΩΝΑΘΑΝ ΛΙΒΙΝΓΚΣΤΟΝ -RICHARD BACH


Εκδοτικός οίκος: ΔΙΟΠΤΡΑ
"Ένα βιβλίο που σε βοηθά «να πετάξεις» και να κυνηγήσεις τα όνειρά σου… Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» είναι μια αλληγορική ιστορία ενός γλάρου που αποφασίζει να είναι διαφορετικός και να ξεχωρίσει από το σμήνος που τον περιβάλλει. Ενώ όλοι οι γλάροι μαθαίνουν να πετούν για να βρίσκουν την τροφή τους, για τον Ιωνάθαν έχει περισσότερη σημασία η χαρά του πετάγματος, βάζοντας το όνειρό του ψηλότερα από τις τις κοινωνικές επιταγές, με στόχο να γευτεί το αγαθό της ελευθερίας. Ο συγγραφέας μάς προτρέπει να αναζητήσουμε ο καθένας μέσα μας αυτό που μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους και να στρέψουμε σε αυτό όλη μας τη προσοχή.
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

ΤΟ ΦΩΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ


Εκδοτικός οίκος: ΠΑΤΑΚΗ
Ένα νεαρό παντρεμένο ζευγάρι είναι οι μοναδικοί κάτοικοι ενός μικρού απομονωμένου νησιού. νησιού. Αν και επιθυμούν κάποιο παιδί, δεν καταφέρνουν να το αποκτήσουν. Μια μέρα, η θάλασσα ξεβράζει στο νησάκι μια βάρκα με ένα νεκρό άντρα και ένα μωρό που κλαίει γοερά. Το ζευγάρι παίρνει την ριψοκίνδυνη απόφαση να κρατήσει το μωρό και τα πράγματα από τότε εξελίσσονται με τρόπο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει…
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΛΑΡΟΥ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ Σ' ΕΝΑ ΓΛΑΡΟ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ (Luis Sepulveda)


Εκδοτικός οίκος: OPERA
Μια σύντομη, φανταστική και απολαυστικότατη ιστορία, με θέμα ακριβώς ότι προδίδει ο τίτλος του αλλά, πλούσια σε αλληγορίες και ουσιαστικά μυνηματα γύρω από την οικολογία και τις ανθρώπινες σχέσεις, γεγονός που καθιστά το βιβλίο κατάλληλο για αναγνώστες κάθε ηλικίας. Προτείνεται ανεπιφύλακτα και για ανάγνωση σε παιδάκια που δεν διαβάζουν με ευχέρεια ή και καθόλου, από τους γονείς τους.
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ


Εκδοτικός οίκος: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Μια συγκλονιστική ιστορία στη Ρωσία του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου ,μια ιστορία για τους δεσμούς ανάμεσα στις γυναίκες-μητέρες,κόρες,αδελφές- για την ενοχή κ την εξιλέωση .Μια ιστορία για τα απομεινάρια του πολέμου όχι στους ήρωες,αλλά στις ψυχές των απλών ανθρώπων.
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΜΟΙΡΟΛΟΙ


Εκδοτικός οίκος: ΔΩΜΑ
"Οδοιπορικό στην αρχαιότερη ζωντανή δημώδη μουσική της Ευρώπης.
Εκεί που σύμφωνα με τον συγγραφέα η λειτουργία της μουσικής παραμένει στην πρωταρχική της μορφή και ρόλο (που είναι η γαλήνευση της ψυχής)."
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ


Εκδοτικός οίκος: ΠΕΔΙΟ
Παρέχει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με τη φύση της συναισθηματικής νοημοσύνης και το πως εφαρμόζεται στην πράξη. Ο συγγραφέας προτείνει καινοτόμες στρατηγικές που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της βίας και άλλων σοβαρών προβλημάτων και εμποδίζουν τα παιδιά να εξελιχθούν σε δημιουργικούς και ευτυχισμένους ενηλίκους.
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΖΩΗ. Hoagland και Dodson


Εκδοτικός οίκος: ΚΑΤΟΠΤΡΟ
Πώς θα σας φαινόταν να γνωρίσετε πώς λειτουργεί η ζωή από τις πιο βασικές λειτουργίες μέχρι τις πιο πολύπλοκες και εξελιγμένες με έναν διαφορετικό τρόπο; Το βιβλίο μέσα από καινοτόμο εικονογράφηση και μοναδικά παραδείγματα κάνει την κατανόηση της βιολογίας μια ευανάγνωστη ιστορία. Άλλωστε δεν διδάσκουν πολλοί πώς γίνεται η μοριακή βιολογία χρησιμοποιώντας μανταλάκια και ντόνατ... Επιπλέον, απαντά σε μερικά βασικά ερωτήματα, όπως "Τι έγινε πρώτα, η κότα ή το αβγό;".
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

ΦΥΛΛΟ ΜΗΔΕΝ. ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ


Εκδοτικός οίκος: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Το κύκνειο άσμα του Ουμπέρτο Έκο. Ένα νουάρ μυθιστόρημα με στοιχεία πολιτικής, συνωμοσιολογίας και μια διεισδυτική ματιά στον κόσμο της δημοσιογραφίας. Μικρό και ευανάγνωστο.
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ Τ' ΑΣΤΡΑ - ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ


Εκδοτικός οίκος: ΠΑΤΑΚΗΣ
Το βιβλίο εξιστορεί την περιπέτεια του Μέλιου Καδρά -ενός φτωχού και ορφανού αγοριού. Στο χωριό του Μέλιου το αφεντικό του δεν τον αφήνει να μορφωθεί, διότι υποστηρίζει πως θα του αποσπά την προσοχή από τη δουλειά. Ένας καλός δάσκαλος του χωριού θα καταλάβει τη δίψα του παιδιού για μάθηση και θα του δώσει, αρχικά, κάποια βιβλία. Ο Μέλιος πηγαίνει στην πόλη ολομόναχος, για να πάει σχολείο. Εκεί, θα ζήσει την αδικία και το δίκιο, την αγάπη και το μίσος, την καλοσύνη και την κακία, τη φιλία και την έχθρα, αλλά ο μόνιμος συνοδοιπόρος του σε αυτό το κακοτράχαλο ταξίδι θα είναι πάντα το βιβλίο και η αστείρευτη δίψα του για μάθηση.
Για μαθητές Γυμνασίου
 
 
 

Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ


Εκδοτικός οίκος: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Με πλαίσιο μια δυστοπική κοινωνία, η τριλογία πραγματεύεται τη δύναμη της προσωπικής επιλογής να διαμορφώνει και να μεταβάλλει τις πεποιθήσεις, το κοινωνικό περιβάλλον, την πορεία της ζωής αλλά και τον αναγκαίο χώρο που οφείλεται να δοθεί στη διαφορετικότητα χωρίς να θεωρείται «απόκλιση» από τις γνωστικές και κοινωνικές κατηγοριοποιήσεις. (Κυκλοφορεί και στην Αγγλική γλώσσα από διαφορετικό εκδοτικό οίκο- Katherine Tegen Books- και προσφέρεται για εξάσκηση).
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΖΩΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ


Εκδοτικός οίκος: ΙΚΑΡΟΣ
Είναι ιστορικό βιβλίο που αφορά σε ιστορικά γεγονότα, στη Τσετσενία το 2004.
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

ΑΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ


Εκδοτικός οίκος: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σε μια μακρινή χώρα, ο βασιλιάς Αστόχαστος έχει φέρει το βασίλειό του στα πρόθυρα της καταστροφής με την απληστία και την αδιαφορία του. Τότε, τα ηνία αναλαμβάνει ο γιος του, ένα συνετό, γενναίο και καλόκαρδο βασιλόπουλο, που με τη βοήθεια της Φρόνησης και της Γνώσης θα οδηγήσει τη χώρα του στην ακμή και την ευημερία. Πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι το οποίο, παρόλο που μετρά σχεδόν 100 χρόνια ζωής, παραμένει διαχρονικά επίκαιρο...
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

LOGICOMIX


Εκδοτικός οίκος: ΙΚΑΡΟΣ
"Το Logicomix υπογράφουν ο Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας τού διεθνούς μπεστ-σέλερ Ο Θείος Πέτρος και της Εικασίας του Γκόλντμπαχ και ο φημισμένος θεωρητικός της πληροφορικής, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου, ενώ τα σκίτσα και το χρώμα είναι του Αλέκου Παπαδάτου και της Annie Di Donna. Tο βιβλίο είναι μυθιστόρημα μαζί και κόμικς, ιστορία και μυθοπλασία, παραμύθι και δοκίμιο. Μια παρέα φίλων στη σύγχρονη Αθήνα –που δεν είναι άλλη από τους δημιουργούς του βιβλίου-- προσπαθεί ταυτόχρονα να αφηγηθεί και να καταλάβει τη μεγάλη περιπέτεια της αναζήτησης των Θεμελίων των Μαθηματικών, περιπέτεια που σημάδεψε ανεξίτηλα την εποχή μας."
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

ΕΝΝΕΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


Εκδοτικός οίκος: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
"Χρησιμοποιώντας παραστατικά παραδείγματα, ο συγγραφέας John MacCormick εξηγεί τα βασικά ""τεχνάσματα"" που χρησιμοποιούν εννέα τύποι υπολογιστικών αλγορίθμων. Οι επαναστατικοί αυτοί αλγόριθμοι έχουν αλλάξει τον κόσμο μας: το βιβλίο αυτό ξεκλειδώνει τα μυστικά τους, και αποκαλύπτει τις εκπληκτικές ιδέες που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές μας κάθε μέρα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)"
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΡ.TOM CAT;


Εκδοτικός οίκος: ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ
Σε αυτό το graphic novel του Χρ. Μαλλιαράκη, αντικείμενο μελέτης είναι η Πληροφορική και ο Προγραμματισμός. Μια παρέα 5 φοιτητών, προσκαλούνται από τον Δρα. Τom Cat στο εργαστήριό του, το Cryptonus, προκειμένου να λύσουν διάφορους γρίφους πληροφορικής. Όπως συμβαίνει και με τα escape rooms, αφού λύσουν έναν γρίφο περνούν στο επόμενο δωμάτιο, όπου καλούνται να λύσουν τον επόμενο, και ούτω καθεξής. Αν καταφέρουν να λύσουν και τον τελευταίο γρίφο, ο Δρ. Cat θα τους μάθει τα μυστικά της Πληροφορικής και του Προγραμματισμού.
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

ΛΩΞΑΝΤΡΑ


Εκδοτικός οίκος: ΕΣΤΙΑ
Λωξάντρα δεν είναι απλώς βιογραφία, ούτε απλώς μυθιστόρημα. Στο συναρπαστικό αυτό κείμενο, που έγινε ανάρπαστο από την ώρα που πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Εστίας, οι πραγματικοί και οι φανταστικοί χαρακτήρες συγχωνεύονται για να αναπλάσουν την εικόνα της Πόλης πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χαμόγελα και συγκινήσεις...
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

Ο ΘΕΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΝΤΜΠΑΧ


Εκδοτικός οίκος: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Ο θείος Πέτρος είναι ένα αίνιγμα. Οι πρεσβύτεροι της οικογένειας Παπαχρήστου τον απορρίπτουν ως <αποτυχημένο της ζωής>.Ωσότου ο αφηγητής-ανιψιός του ανακαλύπτει ότι ήταν κάποτε φημισμένος μαθηματικός, τόσο ιδιοφυής και παράτολμος ώστε να αφιερώσει τη ζωή του στην περιβόητη <Εικασία του Γκολντμπαχ> ένα πρόβλημα που προσπαθούσαν μάταια να επιλύσουν γενεές μαθηματικών. Η αποκάλυψή του αυτή θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΙΑΚΩΒΟΥ


Εκδοτικός οίκος: ΑΘΩΣ
Το βιβλίο περιλαμβάνει δύο ιστορίες που διαδραματίζονται στην ατμόσφαιρα των νησιωτικών Χριστουγέννων με πρωταγωνιστές ήρωες της καθημερινής ζωής. Οι ήρωες συνδυαζουν την αταξία και την ανεμελιά με το φιλότιμο και την ζέστη παιδική καρδιά.
Για μαθητές Γυμνασίου
 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ


Εκδοτικός οίκος: ΤΡΟΧΑΛΙΑ
"Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΘΑ ΔΕΙ ΠΩΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΘΑ ΔΕΙ ΠΩΣ Η ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΖΑ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ."
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

FACTFULNESS


Εκδοτικός οίκος: ΚΑΤΟΠΤΡΟ
Πρόκειται για ένα σπουδαίο βιβλίο, το οποίο βοηθά τον αναγνώστη να κατανοήσει την εξέλιξη του κόσμου στον οποίο ζει και να αποτινάξει τον πεσιμισμό. Η ουσία του βιβλίου είναι η θετική πρόοδος που έχει σημειώσει η ανθρωπότητα τα τελευταία 200 χρόνια. Ο συγγραφέας αποδεικνύει με τη βοήθεια γεγονότων και γραφημάτων πως η ζωή στον πλανήτη μας έχει καλυτερεύσει με γνώμονα την εκπαίδευση, την υγεία και πολλούς άλλους κοινωνικούς δείκτες. Το εντυπωσιακό με αυτό το βιβλίο είναι πως μετά την ανάγνωσή του μπορεί κανείς να δει τον κόσμο με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΔΙΧΩΣ ΠΕΠΤΡΩΜΕΝΟ


Εκδοτικός οίκος: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Το βιβλίο περιγράφει την ζωή ενός έφηβου μαθητή σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και βλέπουμε πως πρέπει να εκτιμούμε τα απλά και καθημερινά πράγματα που πολύ συχνά θεωρούμε δεδομένα.
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ


Εκδοτικός οίκος: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
Γιατί στον πόλεμο κατά των μικροβίων χαμένοι θα είμαστε πάντα εμείς; Γατί δεν είμαστε σκλάβοι των γονιδίων μας και τι πληροφορίες μας δίνουν για τη ζωή σε άλλους πλανήτες οι διαστημοσυσκευές που έχουμε στείλει; Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα -και σε πολλά ακόμη- δίνει απαντήσεις ο διακεκριμένος αυστριακός βιολόγος και βιοχημικός, Γκότφριντ Σατς, στο συγκεκριμένο βιβλίο. Με τα 19 μικρά δοκίμιά του – που καθένα από αυτά αποτελεί ένα μικρό έργο τέχνης - με εκλαϊκευμένο επιστημονικό λόγο, με ύφος αφηγηματικό και διάθεση στοχαστική, ενίοτε ποιητική, μας μεταφέρει σ' έναν κήπο γεμάτο θαύματα, τον αόρατο κήπο της βιολογίας, της βιοχημείας και της γενετικής - τον κήπο της αυτογνωσίας μας.
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

ΟΛΟ ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ


Εκδοτικός οίκος: ΠΑΤΑΚΗ
"Με φόντο μια Ευρώπη που την καταπίνει σιγά-σιγά ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, δύο παιδιά ζουν και μεγαλώνουν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Συναντιούνται μόνο λίγες στιγμές και οι ζωές τους συγκρούονται ή ενώνονται απρόβλεπτα, Βραβείο PULITZER 2015"
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

ΝΑ ΖΕΙΣ, Ν' ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ - ΛΕΟ ΜΠΟΥΣΚΑΛΙΑ


Εκδοτικός οίκος: ΓΛΑΡΟΣ
«Μια ατελείωτη πηγή έμπνευσης, θάρρους και αποφασιστικότητας για όλους όσους αναζητούν μια καινούργια διάσταση στην προσωπικότητά τους και στη ζωή τους μέσα από τους δρόμους της κατανόησης και της αγάπης».
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, GEORGE ORWELL


Εκδοτικός οίκος: ΚΑΚΤΟΣ
Μία αλληγορική ιστορία με πρωταγωνιστές της τα ζώα που επαναστατούν σε ένα αγρόκτημα και ανατρέπουν την καταπιεστική εξουσία του ανθρώπου. Με καυστικό τρόπο ο Orwell σατιρίζει κι ασκεί κριτική στα ολοκληρωτικά κι ανελεύθερα καθεστώτα. Απεικονίζει τη νέα κι ελπιδοφόρα ηγεσία που, μόλις έρθει στην εξουσία, γίνεται χειρότερη από τις προηγούμενες
Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου
 
 
 

Ο ΣΤΟΧΟΣ


Εκδοτικός οίκος: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
"Ο Άλεξ Ρόγκο είναι ο πιεσμένος διευθυντής μιας εργοστασιακής μονάδας την οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να κάνει πιο αποδοτική. Ο Άλεξ έχει ενενήντα μέρες για να σώσει το εργοστάσιο – διαφορετικά, θα το κλείσουν από τα κεντρικά της εταιρείας του, με όποιες συνέπειες θα έχει αυτό για το σύνολο των εργαζομένων. Μια τυχαία συνάντηση με έναν καθηγητή από τα φοιτητικά του χρόνια, τον Τζόνα, θα τον βοηθήσει να ξεφύγει από τον συμβατικό τρόπο σκέψης, να δει τα πράγματα αλλιώς και να πάρει ρηξικέλευθες αποφάσεις, που θα επηρεάσουν εκατοντάδες ζωές. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με βασικά στοιχεία management, μέσα από το οποίο ο Eliyahu M. Goldratt, ο «γκουρού των επιχειρήσεων», όπως τον χαρακτήρισε το Fortune, αναλύει με απλό τρόπο τη θεωρία του και μπορεί να σας μάθει να θέτετε στόχους συνεχούς βελτίωσης, κατανοώντας σε βάθος τα όρια του περιβάλλοντός σας."
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

ΤΟ ΔΩΡΟ


Εκδοτικός οίκος: KEY BOOKS
Το ΔΩΡΟ εκτυλίσσεται μέσα από μια σειρά καθημερινών ιστοριών, μια σειρά θαυμάτων που συμβαίνουν σε όλους μας.Αυτα που συχνά τα προσπερνάμε.
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ


Εκδοτικός οίκος: ΠΑΤΑΚΗ
Ιστορικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τη σχεση της Εύας Παλμερ με τον Αγγέλο Σικελιανό.
Για μαθητές Λυκείου
 
 
 

ΚΟΜΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΠΟ


Εκδοτικός οίκος: ΚΙΧΛΗ
Πρόκειται για μία συλλογή διηγημάτων, όπου όλες σχεδόν οι ιστορίες έχουν την μορφή της εξομολόγησης ή της εξιστόρησης γεγονότων που αφορούν το παρελθόν. Οι αφηγητές, φορείς του παραδοσιακού πολιτισμού οι περισσότεροι, με έναν αδρό προφορικό λόγο και με δωρική λιτότητα υφαίνουν λέξη την λέξη, κόμπο τον κόμπο, τα προσωπικά πάθη αλλά και τις πληγές της κατοχής και του εμφυλίου σε κρουστές ιστορίες.
Για μαθητές Λυκείου