Στις 15 και 16 Απριλίου, με 10 μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου το σχολείο μας έλαβε μέρος στην 1η Διεθνή Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας με τίτλο «Η λογοτεχνία αλλιώς», που διοργάνωσαν διαδικτυακά τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με με εκλεκτούς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών (μεταξύ άλλων, τους ακαδημαϊκούς Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Δημήτρη Τζιόβα, τους ποιητές Τόλη Νικηφόρου, Γιάννη Πάσχο, Δήμητρα Χριστοδούλου, τους συγγραφείς Μάνο Κοντολέων, Χρήστο Χωμενίδη, Μιχάλη Σπέγγο, ακόμη τον σκηνοθέτη Τάσο Μπουλμέτη, τον ηθοποιό Στέλιο Μάινα και πολλούς άλλους), συνομίλησαν και …διαφώνησαν μαζί τους, άκουσαν απόψεις μαθητών από την Αθήνα, τη Πόλη, την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Ξάνθη, τις Η.Π.Α, το Γιοχάνεσμπουργκ. Άκουσαν όμορφη μουσική, είδαν εικόνες της Πόλης, χάρηκαν, έμαθαν και μετέδωσαν με τη σειρά τους χαρά και γνώση.
Το σχολείο μας συγκαταλέγεται στα λίγα σχολεία που είχαν μαθητές σε όλες σχεδόν τις επιτροπές του συνεδρίου και όλοι ξεχώρισαν με την ευρηματικότητα και την καλλιέργειά τους. Μας έκαναν -ως σχολείο- υπερήφανους!
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές μας και στους φιλολόγους μας, όχι μόνο σε αυτούς που προετοίμασαν τα παιδιά μας για αυτή την Διεθνή Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας (Αντιγόνη Κουτίνη & Κατερίνα Νταραγιάννη), αλλά σε όλους όσους καθημερινά μέσα στην τάξη, μεταγγίζουν την γνώση τους στα παιδιά μας και τους εμφυσούν την αγάπη για τη λογοτεχνία, για τη γλώσσα μας και τις ρίζες της!
Ακολουθεί μικρό κείμενο στο οποίο μαθήτριά μας της Α’ Λυκείου, εκφράζει τις εντυπώσεις της από την συμμετοχή της:
«Πέρασα υπέροχα… Νομίζω πως οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν την χαρά μου που συμμετείχα σε αυτό το συνέδριο. Και αυτό είναι κάτι που σπανίως έως ποτέ λέω κι όχι επειδή θέλω να φανώ ρομαντική και βαθύνους αλλά γιατί πραγματικά το απόλαυσα. Αν κι έχω πάρει μέρος σε αρκετά μέχρις στιγμής συνέδρια, θεωρώ πως αυτό με κέρδισε με διαφορά και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις καθηγήτριές μου, που μου πρότειναν να συμμετάσχω. Παρόλο που -για να είμαι ειλικρινής- στην αρχή δεν ήμουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένη, εν τέλει διαψεύστηκα….
Το παράδοξο μάλιστα ήταν ότι στο τέλος του συνεδρίου συγκινήθηκα χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Υποθέτω πως με συνεπήρε η γοητεία του…Έστω και διαδικτυακά ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και καταφέραμε νοερά να μεταφερθούμε στην Πόλη. Έμαθα νέα πράγματα, εντρυφώντας στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου θέμα που επέλεξα, ‘’ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ’’ και νομίζω πως αγάπησα λίγο παραπάνω τη λογοτεχνία, που χωρίς αμφιβολία μπορεί να προσθέσει πολλά βέλη στη φαρέτρα μας, αρκεί να το κατανοήσουμε. Μέσω της έρευνας που έκανα προκειμένου να γνωρίσω καλύτερα το θέμα μου αλλά και από την εποικοδομητική συζήτηση που διεξήχθη μεταξύ μαθητών και καταξιωμένων ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών ανακάλυψα νέες πτυχές των ομηρικών επών και γενικότερα όλων των κλασικών έργων λογοτεχνίας.
Το διήμερο αυτό συνέδριο αντικειμενικά μιλώντας ήταν, Μ-Ο-Ν-Α-Δ-Ι-Κ-Ο. Δεν θέλω να μακρηγορώ… Πάντως θέλω να τονίσω πως είμαι ευγνώμων και νιώθω τυχερή που συμμετείχα στο συνέδριο και μακάρι να μου ξαναδοθεί αντίστοιχη ευκαιρία του χρόνου!!!
ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΈΦΗ ΨΑ’2»