Στις 7 και 8 Απριλίου 2022, με 9 μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου το σχολείο μας έλαβε μέρος στην 2η Διεθνή Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας με τίτλο «Η λογοτεχνία αλλιώς …σε καιρούς κρίσης», που διοργάνωσαν διαδικτυακά τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εκλεκτούς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών (μεταξύ άλλων, τους ακαδημαϊκούς Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Φωτεινή Τσαλίκογλου, τους ποιητές και συγγραφείς Γιάννη Πάσχο, Μάνο Κοντολέων, Μιχάλη Σπέγγο, Μυρσίνη Γκανά, Λένα Καλλέργη, τους ηθοποιούς Στέλιο Μάινα, Δημήτρη Πιατά, Μαρία Καλλιμάνη, τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Θοδωρή Γκόνη και πολλούς άλλους), συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις μαζί τους, άκουσαν απόψεις μαθητών από την Αθήνα, την Πόλη, την Ίμβρο, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Ξάνθη, τις Η.Π.Α, το Γιοχάνεσμπουργκ. Άκουσαν ποίηση, είδαν εικόνες της Πόλης, προβληματίστηκαν, έμαθαν και μετέδωσαν με τη σειρά τους χαρά και γνώση. Τα παρακάτω αποσπάσματα από τις προσωπικές καταγραφές δύο μαθητριών μας, της Ζαφειροπούλου Έφης και της Μωραΐτη Άννας – με αυτή τη σειρά- αποδίδουν τον τρόπο με τον οποίο βίωσαν τη λογοτεχνική και ευρύτερα πολιτισμική αυτή εμπειρία: «Το διήμερο αυτό συνέδριο για τη «Λογοτεχνία σε καιρούς κρίσης» μου απέδειξε ότι η λογοτεχνία και κατά επέκταση η τέχνη είναι «νάρκης του άλγους δοκιμές, εν Φαντασία και Λόγω1», όπως θα έλεγε και ο Καβάφης, το απάγκιο στις φουρτούνες της σύγχρονης εποχής. Γι΄ αυτό νιώθω την ανάγκη να εκφράσω ευγνωμοσύνη στο σχολείο μου για τη συμμετοχή μου στο συνέδριο αυτό, καθώς έμαθα πολλά νέα πράγματα αναφορικά με τη λειτουργία της λογοτεχνίας, μέσω συζητήσεων με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.»
«Στο λογοτεχνικό συνέδριο που συμμετείχαμε είχαμε την ευκαιρία όχι μόνο να τοποθετηθούμε επί του θέματος που είχε αναλάβει ο καθένας αλλά και να απευθύνουμε ερωτήσεις προς τους συμβούλους. Με αυτόν τον τρόπο, δόθηκαν απαντήσεις σε ποικίλα ερωτήματα που μας απασχολούν και αφορούν το πώς η λογοτεχνία και η ποίηση μπορούν να λειτουργήσουν ιαματικά απέναντι στις απαιτήσεις και τα οξυμένα προβλήματα της εποχής. Επομένως, είναι αδιαμφισβήτητο πως η συμμετοχή μας στη συγκεκριμένη διοργάνωση έχει αφήσει μια γλυκιά «επίγευση» για τη λογοτεχνία, που ενδεχομένως να μην είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε στο πλαίσιο του σχολικού μαθήματος.».
Συγχαρητήρια στους μαθητές μας: Νέλλη Αντωνίου, Αγγελική Μαρία Αντωνοπούλου, Έφη Ζαφειροπούλου, Δέσποινα Καρτσούκη, Αλεξάνδρα Λιάκου, Άννα Μωραΐτη, Ειρήνη Παπαθανασοπούλου, Ευάγγελο Πετρόγιαννο, Πελαγία Τσουμενή.
1 «απόπειρες να κατευναστεί ο πόνος με τη δύναμη της φαντασίας και του λόγου». Στίχος από το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου ποιητού εν Κομμαγηνή. 598 μ.Χ.»