Περίπου 15 χρόνια πριν, τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου πήραν την καθοριστική απόφαση να συμμετέχουν στο ταξίδι καινοτομίας της Microsoft γενικά, και της εκπαίδευσης ειδικότερα και να χρησιμοποιήσουν υπερσύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μέσα και έξω από την τάξη, με σκοπό να διευκολύνουν τη γνώση και να προωθήσουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα στους μαθητές τους. Το σχολείο συνδέθηκε με εκπαιδευτικά και τεχνολογικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο, αποκτώντας διαφωτιστικές εμπειρίες στην εκπαιδευτική χρήση τέτοιων τεχνολογιών. Στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της διασύνδεσης, μία ομάδα εκπαιδευτικών μας, υπό την καθοδήγηση του γενικού διευθυντή μας, πραγματοποίησε ένα ταξίδι στο BETT στο Λονδίνο. Πέραν της σπουδαίας εντύπωσης που μας έκανε η ίδια η έκθεση, μας προκάλεσε έκπληξη και το δίκτυο των επίσημων και ανεπίσημων σεμιναρίων, που πλαισίωναν την έκθεση και παρείχαν την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς από διάφορα σχολεία της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, να μοιραστούν εμπειρίες και γνώση και να ανταλλάξουν εργαλεία και μεθοδολογίες όσον αφορά τον χειρισμό και την χρήση τέτοιων τεχνολογιών μέσα και έξω από την τάξη σε εμπειρικά εργαστήρια.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μας έλειψε αυτή η θαυμάσια και τόσο καρποφόρα ανταλλαγή. Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν πολλοί εκπαιδευτικοί σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, οι οποίοι έκαναν σπουδαία και καινοτόμα χρήση των ΤΠΕ στα σχολεία. Αυτό που έλειπε ήταν ένα φόρουμ για να ανταλλάσσουν τις ιδέες, εμπειρίες, μεθοδολογίες και το μαθησιακό υλικό, που ο καθένας από αυτούς παρήγαγε. Ήμασταν βέβαιοι ότι ένα τέτοιο φόρουμ ανταλλαγών, θα επιτάχυνε την πρόοδο στην ελληνική εκπαίδευση και θα επηρέαζε τις μελλοντικές εκπαιδευτικές πολιτικές στην Ελλάδα. Έτσι από τότε, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μάρτη, το σχολείο μας ανοίγει δωρεάν την αίθουσα συνεδρίων και τις εξοπλισμένες με διαδραστικούς πίνακες τάξεις του σε εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα, για να εκπλήξουν και να εκπλαγούν από τους διαφορετικούς, θαυμάσιους και ευχάριστους τρόπους, που η τεχνολογία μπορεί να μεταμορφώσει τις τάξεις τους, τους μαθητές τους και αυτούς τους ίδιους. Έτσι γεννήθηκε η ετήσια διημερίδα με τίτλο: «Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη» που οργανώνεται και φιλοξενείται από τα εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου.
Το πρόγραμμα της διημερίδας ξεκινάει με τον εναρκτήριο λόγο και κεντρικές ομιλίες το Σάββατο, στην αίθουσα συνεδρίων του σχολείου τις οποίες εκφωνούν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων, διευθυντές και επιμορφωτές ΤΠΕ και στελέχη εταιριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Σάββατο το απόγευμα και όλη την Κυριακή, οργανώνονται πάνω από 70 εργαστήρια στις σχολικές αίθουσες, καλύπτοντας συνήθως
6-9 διαφορετικούς τομείς ενδιαφέροντος. Σε αυτά τα εργαστήρια καινοτόμοι εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, παρουσιάζουν στους συναδέλφους τους, πώς να χρησιμοποιούν ΤΠΕ, για να παραδώσουν το μάθημά τους, να διεγείρουν το ενδιαφέρον των μαθητών τους, να τους εμπλέξουν στην αναζήτηση και ανακάλυψη της γνώσης, να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα και να συνεργαστούν με αυτούς και τους γονείς τους. Το γεγονός ότι κάθε χρόνο σχεδόν 1000 δάσκαλοι και καθηγητές παρευρίσκονται σε αυτήν τη διημερίδα, αποτελεί τρανταχτή απόδειξη, όχι μόνο της επιτυχίας της, αλλά και της αναγκαιότητας ύπαρξης ενός τέτοιου φόρουμ.
Η διημερίδα πραγματοποιείται για δέκα συναπτά έτη ενώ η 10η επέτειός της το Μάρτιο του 2019, η οποία για μία ακόμη χρονιά αποτέλεσε Microsoft Showcase School Event, συνδυάστηκε χρονικά με την 70η επέτειο από την ίδρυση των Εκπαιδευτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαν 2 σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του επιστημονικού προγράμματος:
• Η διεξαγωγή περισσότερων κεντρικών ομιλιών με την παρουσία keynote speakers από την Ελλάδα και το εξωτερικό για μία σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση.
• Η διεξαγωγή τριπλάσιου αριθμού Ηands-on Workshops, στη βάση του μοντέλου 1:1 devices.
Ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουν τη διημερίδα εκδήλωσαν 850 εκπαιδευτικοί, φοιτητές και στελέχη φορέων εκπαίδευσης-εταιρειών που προσήλθαν απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Όσοι συμμετείχαν στη διημερίδα ως ομιλητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μέρος της δουλειάς τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε συναδέλφους, ενώ όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που τους παρέχουν οι τεχνολογίες στην εκπαίδευση και αντάλλαξαν ιδέες και πρακτικές.
Οι κεντρικές παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου είναι οι ακόλουθες:
• «Η τάξη του 2030», Γεώργιος Λιναρδάτος, B.Sc., M.Sc., C.Eng., Γενικός Διευθυντής Εκπαιδευτήριων Αυγουλέα-Λιναρδάτου.
• «Where Learning meets the world», Jamie Buchanan-Dunlop, Founder of Encounter Edu.
• «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση», Ιωάννης Σταυρινίδης, Cloud Solution Architect – Data & AI, Microsoft.
• «The mindset behind game-based Learning», Stephen Reid, Director of Immersive Minds & Dreams at Phygital Labs.
• «Πώς η τεχνολογία επηρεάζει τα επαγγέλματα του μέλλοντος», Φίλιππος Ζακόπουλος, Managing Partner of Found.ation.